M-a rugat cineva să-i zic cum mai e treaba #PeScenaPolitică și de la o frază am ajuns la (plastic vorbind, la un cârnaț) o lectură de sâmbătă seara!
▶️Despre anul 2019, se pare că mulți analiști vorbesc ca fiind anul lebedei negre- ca o metaforă la un eveniment imprevizibil cu un impact major, care nu poate să fie explicat decât după producerea lui și care ne va schimba viețile, dând un alt curs lumii.
📌Exemple de „lebede negre”: criza financiară globală izbucnită în 2008, atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, anexarea Crimeei în martie 2014, Brexitul din 2016.
Am scris despre asta #PeBlog ▶️ https://mihaelaivan.ro/ce-se-ntampla-n-2019-pe-scurt/
Poate nu se-ntâmplă, dar e bine #DeȘtiut că-i posibil.

▶️ Cei de la publicația POLITICO zic că Italia e posibil să facă o figură urâtă, o criză italiană fiind unul dintre lucrurile care ar putea afecta economia europeană. La asta se adaugă vulnerabilitatea tehnologiei, respectiv atacurile cibernetice.
❗️ #NumaZic că România era acum un an pe locul 9 la atacuri cibernetice, în lume. Explicația este că nu avem cultura securității pe internet, nu ne instalăm anti viruși + că nu știm cum să ne ferim de malware. De exemplu, e-mailul este cel mai facil punct de intrare pentru un atacator cibernetic.
Despre asta puteți să citiți aici ▶️ https://bit.ly/2Fs228w

▶️ Alți specialiști zic că Trump este „The black swan president” și anul ăsta o dă de gard (grav). Aici – https://bit.ly/2Fojk7c e un articol (lung) a lui Naumescu, unde explică faptul că oamenii buni pleacă de lângă Trump.
❗️De exemplu, generalul Mattis, un „nobil” al Forţelor Armate ale SUA şi un adept clasic al valorilor şi idealurilor „marii generaţii” a Americii, și-a înaintat demisia ca Secretar al Apărării, începând cu 28 februarie 2019.
↪️Dezacordurile între Jim Mattis şi Donald Trump erau de notorietate încă din 2017, iar plecarea lui Mattis de la Pentagon era discutată de mai mult de un an. Chiar şi aşa, scrisoarea generalului a produs o emoţie puternică în Statele Unite şi în toate mediile externe avizate, militare şi non-militare, constituind o mostră de demnitate, respect, etică militară şi politică, dar în acelaşi timp o îngrijorare faţă de imprevizibilitatea tot mai mare a politicilor administraţiei Trump.
Ca să fac o comparație, Jim Mattis este un fel de Raed Arafat în America, din punct de vedere al percepției publice.

▶️ Nu mai detaliez, dar Emmanuel Macron e pe un butoi de pulbere și faptul că îşi va publica luni scrisoarea către francezi în care le explică ce intenţioneză să facă, nu o să potolească #VesteleGalbene. Oricum, sunt deja 9 săptămâni de ieșit în stradă.

▶️ Pe principiul, încă una și mă duc, Hans Klemm e încă ambasador al SUA în Romania și se tergiversează nominalizarea lui Adrian Zuckerman în postul de ambasador, din rațiuni birocratice…, de fapt din cauza neînțelegerilor
❗️❗️❗️De aproape trei săptămâni, guvernul american este blocat din pricina neînţelegerii dintre Donald Trump şi democraţi cu privire la includerea zidului de la graniţa cu Mexicul în bugetul ţării.
Faza nașpa este că bugetarii SUA nu îşi primesc salariile/ un milioni de angajați federali toate instituţiile statului şi toate programele guvernamentale funcţionând fie pe baza fondurilor de urgenţă, fie fără fonduri.

📌Încă din 22 decembrie, majoritatea angajaţilor federali nu au primit salariile şi trăiesc pe datorie.
În aceeaşi zi, Ambasada americană de la Bucureşti publica un mesaj prin care anunţa suspendarea activităţii.

Specialiştii estimează că, dacă situaţia nu se remediază, s-ar putea ajunge la cele mai mari proteste din istoria SUA.

…. și cam asta-i pe scena politică! O scenă pe care e bine să o privim de sus, să-nțelegem contextul în care ne aflăm.