🕛 Numărăm orele până pășim în 2️⃣0️⃣1️⃣9️⃣, iar pentru a intra în siguranță în Noul An, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a mobilizat la nivel național peste 25.000 de angajați, dintre care 16.000 efective de ordine publică și 1.400 de polițiști rutieri.

🚨🚨🚨La nivelul județului nostru, aproape 350 de poliţişti bistriţeni acționează pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și salvarea de vieți.

➡️ În minivacanța de Revelion, zilnic, aproape 120 de polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, acțiuni speciale, precum și alte structuri au acționat și acționează pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și creșterea gradului de siguranță rutieră.

🚔Totodată, în perioada 31 decembrie – 2 ianuarie, la nivelul județului Bistrița-Năsăud vor fi constituite 172 de patrule pedestre și auto ce vor acționa pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

🚔 În cele trei zile, peste 60 de polițiști de la rutieră monitorizează traficul rutier, pe toate drumurile naționale și județene pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea evenimentelor rutiere. De asemenea, aceștia vor acționa, zilnic, cu autospecialele dotate cu aparate radar pentru combaterea excesului de viteză pe drumurile publice, una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.

🚨🚨🚨 ISU Bistrița – Năsăud asigură zilnic misiunile de prevenire și intervenție în situații de urgență cu peste 100 de pompieri cu 40 autospeciale de intervenție.
În noaptea de Anul Nou, echipaje de pompieri și paramedici #SMURD vor fi dislocate în apropierea zonelor unde vor fi organizate evenimente publice cu participare mare din rândul cetățenilor.
🚒 În plan operațional, 7 echipaje medicale SMURD, încadrate cu peste 20 de paramedici asigură, zilnic, răspunsul la urgenţele medicale.

🚨🚨🚨Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud cu un efectiv de 338 de jandarmi se va afla în perioada Revelionului în mijlocul cetăţenilor în municipiul Bistriţa, în localitățile Năsăud, Beclean, Sîngeorz-Băi dar şi a turiştilor aflaţi în aria de competență a posturilor montane Rodna și Piatra Fîntînele.
Ca în fiecare an, pentru aceștia sunt prioritare misiunile de asigurare a ordinii şi siguranţei publice cu ocazia adunărilor publice, de referinţă fiind cele prilejuite de concerte sau alte manifestări cultural–artistice organizate în spaţiul public la care se adună un public numeros. (cc Jandarmeria Bistrita)

🏔 Jandarmii montani vor participa la nevoie, la acţiunile de căutare şi salvare/evacuare persoanelor sau turiştilor în zona de responsabilitate, cu efectivele Posturilor Montane Rodna şi Piatra Fântânele.

➡️ Efectivele Jandarmeriei Bistriţa-Năsăud – prin structurile de ordine publică vor acţiona şi în comun, în cooperare/colaborare sau în sprijinul unor instituţii abilitate ale statului.

❗️#Recomandări❗️
Pentru ca distracția de Anul Nou să se îmbine cu siguranța, dacă participați la evenimente organizate în public, Poliția Română vă recomandă:

• Aveţi grijă de bunurile pe care le aveţi asupra dumneavoastră când vă aflaţi în mulţime!
• Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele cunoscute întâmplător! Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant!
• Nu acceptaţi băutură, ţigări sau alimente de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii ori pe care le-aţi întâlnit de puţin timp!
• Nu răspundeţi la provocări cu violenţă şi încercaţi să evitaţi conflictele!
• Nu consumaţi alcool în exces ori substanţe interzise şi nu vă lăsaţi angrenaţi în dispute verbale care pot degenera!
• Nu participaţi la jocurile de noroc clandestine, organizate de persoane care profită de naivitatea celor tentaţi de câştiguri facile şi sesizaţi, de îndată, poliţiştii!
• Dacă vă deplasaţi cu maşina în zone în care se organizează manifestări publice, respectaţi indicaţiile poliţiştilor rutieri, lăsaţi vehiculele în parcări sau, pe timpul nopţii, în zone iluminate.
• Nu păstraţi în autoturisme, la vedere, bunuri de valoare!
• Înainte de a porni într-o călătorie mai lungă cu autoturismul, verificaţi starea acestuia, stabiliţi cu exactitate traseul şi asiguraţi-vă că aveţi documentele obligatorii la dumneavoastră!
• Nu porniţi obosiţi la drum, folosiţi centura de siguranţă şi, când e cazul, scaunul pentru copii! Ţineţi în maşină vestă şi triunghiuri reflectorizante, extinctor şi trusă de prim-ajutor!
• Atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi, învăţaţi-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
• Învăţaţi-i pe cei mici cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăcesc, asiguraţi-vă că aceştia cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora!

❗️❗️De asemenea, pentru noaptea dintre ani, recomandăm cetățenilor să își ia măsuri suplimentare de protecție mai ales dacă vor sta în frig pentru mai multe ore. Îmbrăcați-vă corespunzător și aveți mare grijă față de copii.
❗️❗️Pentru siguranța dvs., utilizați doar articole pirotehnice de divertisment permise de lege și numai dacă luați măsuri necesare pentru a nu pune în pericol oamenii din jur, bunurile materiale, animalele sau mediul.

❗️Noi suntem la datorie în această periodă!
❗️În caz de nevoie, nu ezitați să ne cereți ajutorul sau să apelaţi 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

• Vă dorim o petrecere fără incidente și un An Nou #MAI bun!•