Pe principiul #KeepItSimple, #NumaZic că la #UrbanTalks, în TimiȘOra, a fost WOW!

Bine, când am scris despre eveniment și când m-am dus într-acolo, știam că o să fie ceva neconvențional, cu oameni care cred în viitorul dezvoltării urbane durabile și al tehnologiei, că nah, a fost organizat de Grațian Mihăilescu, dar vă spun sincer, a fost mindfulness.

Să vă transmit exact ceea ce s-a întâmplat acolo este imposibil, însă sunt trei lucruri esențiale pe care trebuie să vi le spun:

  1. UrbanTalks a adunat oameni din toate părțile globului, oameni care privesc spre viitor, care au reușit să schimbe viața orașelor prin activitățile lor sau să își schimbe propria viața. Toți oamenii aceștia n-au fost în București, Budapesta, Berlin, ci aici, la noi în Timișoara. Rar, foarte rar mai ai ocazia să ai în față așa creiere.
  2. Avem nevoie de inspirație ca de aer, iar UrbanTalks ne-a oferit o doză de 12 ore de idei, pozitivism, modele, valori și planuri. Era trecut de ora 20 și încă eram în sală, oamenii dezbăteau, puneau întrebări pertinente, vorbeau despre impact investment, metode alternative de finanțare și  despre blockchain cu invitații din Silicon Valey și Zurich.
  3. S-au legat prietenii, ceea ce înseamnă că lucrurile vor merge mai departe.
  4.  ah! Data viitoare e musai să veniți! 

#Afostbine și #vafibine. “Se înâmplă o revoluție și lumea nu realizează” ca să citez un prieten bun :). Vă mulțumesc tuturor.

Let’s shape the future of cities togheter! #urbantalks #keepitsimple#UrbanizeHub”- Grațian Mihăilescu

M-am bucurat foarte tare să-l întâlnesc pe Mihăiță Papară, singurul snowboarder din Echipa Paralimpica de Iarnă a României, care ne reprezintă țara în cele mai importante competiții internaționale de profil.

În discursul său, acesta a subliniat că 40% dintre oamenii cu handicap sunt născuți astfel, deci este o conjunctură congenitală, dar celelalte 60% dintre cazuri sunt dizabilități care au fost „dobândite” de-a lungul vieții din cauza unor accidente sau a unor boli.

În cazul său, a fost un accident de mașină.

„Am avut un accident de mașină acum 12 ani, 4 luni și 3 zile. Nu că aș număra…. Nu cred că cineva este cu adevărat pregătit pentru o așa mare transformare în viața sa. Aveam 25 ani, terminasem facultatea, aveam un loc de muncă.”

Nici nu a plănuit să aibă un contact cu persoane cu handicap înainte de accident și de fapt nici nu poți anticipa astfel de momente.

Ce a dorit să puncteze în discursul său este că accidentele se întâmplă și oricine poate deveni o persoană cu un handicap. Acum, în UE numărul persoanelor cu handicap este de 80 de milioane și se pare că în 2020 va ajunge undeva la 12o de milioane, iar asta este o provocare pentru societate.

În perioada pe care a petrecut-o în spital s-a gândit că va fi o povară prea greu de dus pentru familia mea și asta îi ducea mintea înspre lucru foarte urâte. Apoi, a înțeles că nu ai nevoie de ambele picioare ca să continui să te bucuri de viață, nu ai nevoie de tot corpul ca să oferi ceva societății sau să poți să-ți trăiești viața pe deplin.

Așa că a început să caute pe internet și a găsit o poză dintr-o revistă veche de sport, din anii ’50, cu trei schiori cu dizabilități.

„Dacă ei au reușit să practice sportul ăsta, în anii aceia, cu tehnologia de atunci, ar trebui și eu, în 2005, să fiu capabil să fac ceva asemănător.”

Cel mai interesant a fost când a vorbit despre cele două tipuri de dispozitive: pentru formă și pentru funcție. Dispozitivele pentru formă pot fi folosite pentru brațe, urechi, sâni etc., iar scopul lor e de a oferi confort celorlalți; pentru ca ceilalți să accepte mai ușor persoanele cu dizabilități.

Însă, schimbarea de la formă la funcție, prin dispozitivele funcționale, a transformat persoanele  cu handicap din beneficiari ai societății în membri activi ai acesteia.

Ești minunat!

Eh… și dacă vă mai zic că pentru proiectele prezentate de echipele de la Hackathonul de Inovare,  ce a avut loc în cadrul Connecting Doers with Opportunity, în a doua și a treia zi, și care au arătat viziunea fiecărui grup pentru un viitor mai bun, mai sigur și mai sustenabil, s-au acordat premii în valoare de 10.000 dolari în cryptocurrency și posibilitatea de a prezenta ideile lor în fața Națiunilor Unite, ce ziceți?

  • La categoria Viitorul Comunității, a câștigat Captured 1.0 — un sistem de vizualizare și analiză a riscului de corupție în achizițiile publice. Prototipul a fost construit în 36 de ore și a adunat date pentru o singură țară pe o perioadă de 4 ani, și pe 4 dintre cele mai valoroase piețe de achiziții publice din acea țară. Conceptul poate fi dezvoltat pentru o platformă pentru vizualizare și analiză în timp real a riscului de corupție în domeniul achizițiilor publice din 35 de țări. Captured 1.0 va avea șansa de a ajunge în fața unei comisii de la Națiunile Unite.
  • Celelalte proiecte din segmentul Viitorul Comunității au fost: Hand2Hand, o aplicație user-friendly pentru managementul resurselor de care este nevoie după un dezastru natural; No Fake News, un add-on care invită userii să clasifice sursele de informație în funcție de nivelul de încredere; ZeroCozi — o aplicație pentru monitorizarea în timp real a cozilor de la diferite instituții care permite obținerea unui ticket virtual cu estimare a orei la care trebuie să se prezinte utilizatorul pentru a nu pierde timp la coada fizică.
  • La categoria Viitorul Producției Sustenabile toate cele 4 echipe au primit premii în cryptocurrency — juriul a decis să alăture câte două echipe cu proiecte ce pot fi complementare și pot crește mai bine împreună atât pentru locul I, cât și pentru locul II.
  • Locul I a fost împărțit de proiectele TrustChain și OpenRetail — ambele își doresc să simplifice piața de schimb prin tranzacții mai inteligente, transparente și sigure în blockchain. Cele două echipe au primit cryptocurrency în valoare de câte 3.000 de dolari.
  • Pe locul II, cu câte 1.500 de dolari în cryptocurrency fiecare, au fost echipele Disrupting the Supply Chain și GreenChain — primul proiect încearcă să simplifice printarea 3D cu ajutorul blockchain, iar al doilea caută să îmbunătățească nivelul de cunoaștere și responsabilitate în legătură cu ciclul de viață al fiecărui produs.

Pe principiul: de la Timișoara în toată țara, Urban Talks va ajunge în 2018 la Iași, Cluj și București. #EBineEFoarteBine, ne vedem acolo!

UrbanizeHub Romania este pentru oamenii visători care vor să vină cu idei și să le pună în practică pentru a trăi într-o lume mai bună. Este pentru oamenii inteligenți care gândesc într-un mod neconvențional și cred în viitorul dezvoltării urbane durabile și al tehnologiei.

Scopul nostru este de a crea o comunitate de oameni care acționează pentru a schimba fața orașelor. Primul #UrbanTalks a avut loc la Timișoara și a avut un impact major pentru comunitatea de aici.

Când vorbim de orașe, vorbim despre oameni care pun lucrurile în mișcare, despre lideri de comunități, despre viziune integrată, despre oameni cu aceleași energii, care colaborează și acționează pentru a schimba lumea.

Grațian știi cum se mută un munte dintr-un loc într-altul? Bucată cu bucată. Tu deja ai început și sunt extrem de fericită că am putut să fiu acolo, să văd cu ochii mei cum se produce o revoluție, o (r)evoluție a ideilor.