↘️ Raportul #CurțiideConturi privind cheltuielile #GuvernuluiPNL, în starea de urgență, evidențiază mai multe tipuri de infracțiuni deosebit de grave comise de acesta:

1. Tunuri financiare și cheltuieli ilegale;

2. Risipirea banului public,

3. Achiziții la măști de protecție la prețuri de 100 de ori mai mari;

4. Expunerea populației la pandemiei prin subfinanțarea testării, deși existau banii în buget.

5. Expunerea iresponsabilă a personalului medical din prima linie.

6. Alocarea cu întârziere și în mod deficitar a fondurilor pentru măsurile sociale.

••• Să le luăm pe rând:

🔘 Totalul cheltuielilor destinate combaterii COVID, până la 30 iunie, s-a ridicat la 5 miliarde de lei – aprox 1 miliard de euro, din care ⤵️

➡️ DOAR 212 milioane de euro au fost angajamente LEGALE dedicate achizițiilor publice în perioada stării de urgență.

🟡 Curtea de Conturi a făcut 949 de controale și a constatat 825 de cazuri de abateri, nereguli, erori și ilegalități. Adică, majoritatea au fost tunuri financiare și plăți ilegale.

🔵 Măști cumpărate cu 32 de lei bucata – preț umflat de 100 de ori față de costul normal. Achiziția de măști neconforme fiind în valoare de 26,5 milioane lei, de către Unifarm.

🟡Achiziția de bunuri (combinezoane de protecție) la prețuri supraevaluate față de prețurile practicate pe piața de profil (portal SEAP) la data achiziției.

🔵 Ventilatoare cu prețul obișnuit de 16.400 USD sau cele din China la prețuri între 7.000 și 10.000 USD au fost achiziționate de UNIFARM la prețul de 56.000 USD.

💰 Țeapă de aprox 2,5 milioane de dolari – avans nerecuperat de la firma Medi Consulting din Coreea de Sud care nu a livrat produsele (ventilatoare), nu a dat nici banii înapoi și căreia nu i s-au calculat și facturat penalități de întârziere urmare a acceptării de către IGSU a clauzei de „forță majoră” invocată de furnizor.

💸 Țeapă de aprox 2 milioane de euro trasă de o companie din Elveția care nu a livrat marfa – ventilatoare – și nici nu a returnat avansul primit deși a fost notificată.

💰 La ministerul Transporturilor nu s-au recuperat avansuri de peste 10 milioane lei pentru bunuri nelivrate și nu s-au calculat penalitati de 96 mii lei.

💡 Voi realizați câți bani s-au pierdut!?

☢️ Să nu mai zic de expunerea populației la pandemie ⤵️

⚠️Subfinantarea testării cetăţenilor deşi banii erau în bugetul Ministerului Sănătăţii. S-a cheltui doar aproximativ 1% din suma de 140.000 alocată pentru aceste proceduri.

⚠️⚠️⚠️ Ministerul Sănătății a avut prevederi bugetare de 12.639 mii lei pentru un număr de 32 aparate PCR/sistem automat PCR, însă, în perioada 01.01 – 15.05.2020, s-au acordat finanțări pentru doar 8 aparate în sumă de 2.595 mii lei.

✴️ Însă, pentru economie și pentru grija oamenilor care din fericire nu au avut COVID-19, n-au găsit bani, la timp!

⚠️ Nu au fost plătite la timp sumele referitoare la şomajul tehnic. La finalul stării de urgentă 21% din solicitări erau neachitate

🚸 Nu au fost plătite la timp sumele aferente indemnizației aferente părinților. La finalul stării de urgentă 31% din cereri erau neachitate … ImmInvest, bâlbe, haos.

Să mai scriu!? Guvern PNL, eu m-am săturat să vă atrag atenția, voi nu v-ați săturat să vă bateți joc de oameni? #RomâniiTrebuieSăȘtie

••• Actualizare:

Spitalele din Bistrița și Beclean, date ca exemple de bune practici, de către Curtea de Conturi, în raportul privind achizițiile din perioada stării de urgență.

✅ În cazul #SpitalulJudețeanDeUrgențăBistrița, Curtea de Conturi a constatat că au fost achiziționate produse la prețuri mult mai mici decât cele practicate de CN UNIFARM SA, astfel:

👍 de 7 ori mai mici la mănuși chirurgicale sterile nepudrate,

👍 de 4 ori mai mici la măști KN95,

👍 de 2-3 ori mai mici la combinezoane.