#CaSăȘtiți
➡️ Pe la finalul lunii, NATO face cele mai importante exerciții militare organizate vreodată de la sfârşitul războiului rece, denumite “Trident Juncture”- o operaţiune de apărare colectivă.
Partea delicată este că își testează capacitatea de a opri şi respinge o ofensivă lansată împotriva Norvegiei, dinspre Rusia. Asta la două luni după manevrele militare Vostok – 2018 întreprinse de Rusia în Extremul Orient rus şi considerate cele mai ample din istoria Federaţiei Ruse.

#DeȘtiut
↪️ La începutul acestei luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că exerciţiul Trident Juncture, ce va avea loc în perioada 25 octombrie-7 noiembrie în nordul Norvegiei, nu este îndreptat împotriva niciunei ţări în mod special.
Exerciţiul militar este menit “să demonstreze capacitatea de apărare a NATO în faţa oricărui adversar”, a insistat amiralul Foggo. “El nu vizează nicio ţară concretă”, a mai dat el asigurări.

‼️Mai mult, ”Exerciţiul este defensiv”, a spus el, adăugând că Rusia a fost invitată să trimită observatori.

➡️ Așadar, aproape 50.000 de militari, 150 de avioane, 60 de nave şi circa 10.000 de vehicule sunt angajate în aceste manevre terestre şi de trupe amfibii.

Exerciţiul “Trident Juncture” se desfăşoară într-o perioadă marcată de tensiuni în relaţia Occidentului cu Rusia, după invadarea peninsulei Crimeea în 2014 şi în contextul rolului Moscovei în evenimentele din estul Ucrainei.

↪️ NATO îşi va observa punctele sensibile în timpul acestor manevre. Alianţa este formată din 29 de armate foarte diferite în ceea ce priveşte formarea, echipamentele şi starea lor materială. Ele vor fi un test pentru armata germană, starea echipamentelor acesteia fiind considerată critică de partenerii săi.

Citește și MONITORUL APĂRĂRII | Trident Juncture 18 – Cea mai mare demonstraţie de forţă a NATO din ultimii 30 de ani