Povesteam zilele astea cu cineva că, cine are toate datele din spatele Facebook/ România poate să facă un profil psihologic al națiunii. Un fel de starea psihică a poporului, dar și predicție comportamentală, deoarece rețelele sociale sunt despre oameni, poze și informație, dar de fapt sunt despre emoții. Valuri, valuri de emoții.

În filmul de aseară, #TotulESubControl a fost dată drept exemplu #UmbrellaRevolution (anul 2014/ 79 de zile), din HongKong unde oamenii au renunțat să mai scrie pe rețele de socializare ce gândesc despre legea care i-a scos în stradă (cereau vot universal) și au notat părerile pe post-it uri.

Asta tocmai pentru a împiedica pe BigBrother ul lor să anticipeze acțiunile societății civile, dar și pentru că liderii de la Beijing au blocat ulterior rețelele. #DeȘtiut că în Hong Kong, fostă colonie britanică cedată Beijingului în ’97, Facebook ul este interzis. Au propriile lor rețele (Line, Qzone) – se zice – controlate de stat.

Ideea este că da, prin rețelele de socializare se creează profile psihologice aproape complete, iar cei care dețin datele din spatele lor știu ce ai gândit, ce gândești și pot anticipa ce vei alege să faci/ gândești.