Există momente când faci de toate și ești nefericit și altele când nu faci aproape nimic și…pur și simplu ești fericit. Da, la vida e (tem)bella și câteodată n-are logică, dar de 1000 ani încoace, în viața oamenilor a apărut un factor de stabilitate, reuniune, un energizant, o licoare a fericirii și prieteniei, cafeaua.

Ne trezim, ne întâlnim, discutăm și poate chiar ne îndrăgostim la o cafea….

Dacă stau să mă gândesc bine, toate lucrurile pentru care n-avem destul curaj încep la o cafea, de la o zi de muncă, până la întâlniri, negocieri, tatonări, flirturi și împăcări.

La fel ca vinul, cafeaua are personalitate. De aceea, când ai în mână o ceașcă de cafea, n-ai cum să zici că ești singur/ă.

#HaiLaOCafea, locația-i deja stabilită, Copacul de cafea.

Dap, acolo unde-i și suflet de Tigru și Rechin, unde poți să-ți iei și #DozaDeLectură și unde Claudiu, Gabriel, Thomas fac cea mai bună cafea de peste tăt.

PS: Să cereți cafea de aia din sortimentul nou, cu arome blânde de citrice. Foioioi ce gust bun are!

Bonus, printre fotografii, vă las niște lucruri #DeȘtiut despre cafea. Poate ajută la #FlirtulDeLaCafea. 😛

 1. La început cafeaua nu a fost considerată băutură, ci aliment.
 2. Originea cafelei se află pe continentul african, într-o zona a Etiopiei cunoscută sub numele de “Kaffa”, de unde se răspândește în Yemen, apoi în Arabia și Egipt și chiar în India.
 3. Cafeaua a intrat în Europa, în urma cu trei secole prin portul Veneția, fiind adusa de negustorii arabi.
 4. O perioada Vaticanul a interzis consumul de cafea pe motiv că era considerată băutura musulmanilor.
 5. Potrivit statisticilor,  peste 500 de miliarde de căni cu cafea sunt băute în fiecare an, în lume. Mai mult de jumătatea sunt băute la micul dejun.
 6. Primul băutor de cafea de pe plaiurile noastre se spune că ar fi fost logofătul moldovean Ioan Tăutu, care ar fi gustat licoarea fermecată în iulie 1504. Neștiind ce băutură este și cum să o bea, logofătul a dat cana peste cap și și-a opărit limba și gura. Iată cum povestește cronicarul Ion Neculce – în “O samă de cuvinte” – pățania acestuia: “După ce au luat Bogdan-vodă domnia, au și trimis pre Tăutul logofătul sol la turci, când au închinat țara la turci. Și așè vorbăscu oamenii, că l-au pus viziriul de au ședzut înaintea viziriului pre măcat, și n-au fost având mestei la nădragi, că, trăgându-i ciubotile, numai cu colțuni au fost încălțat. Și dându-i cahfè, nu știè cum o va bè. Și au început a închina: „Să trăiască împăratul și viziriul!“. Și închinând, au sorbit felegeanul, ca altă băutură.”
 7. Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume și cel de al doilea cel mai comercializat produs din lume (pe primul este petrolul – de fapt, combustibilii petrolieri).
 8. Peste 20 de țări sărbătoresc Ziua Națională a Cafelei (cele mai multe pe 29 septembrie). Nu, România nu se află printre acestea, dar sunt sigură că departamentul de creație de la Copacul de cafea o să rezolve, cel puțin local, problema aceasta. 🙂
 9. Cea mai veche reclamă la cafea datează din anul 1652
 10. Efectul energizant al cafelei a fost observat pentru prima data la…. capre – aceastea deveneau deosebit de vioaie după ce consumau boabe de cafea.
 11. Cea mai mare parte a cafelei se cultiva în Brazilia.
 12. Beethoven număra în fiecare dimineață fix 60 de boabe de cafea pentru ceașca perfectă.
 13. Substanța amară din cafea nu este data de cafeină.Foarte multe persoane cred ca o cafea amară este și o cafea tare, gândindu-se la faptul că vinovata de gustul amărui este cafeina. În realitate însă, gustul este dat de diverși antioxidanti.
 14. În lume există peste 200 de soiuri de cafea. Da, este adevarat, dar, în ciuda acestui aspect, doar Arabica și Robusta se cultivă la nivel industrial. Cafeaua arabică este cea mai apreciată, obținându-se din arborele coffea arabica, originar din Etiopia. Deși are un conținut redus de cofeină, aceasta se remarcă printr-un gust și o aromă fină. Cafeaua robustă (coffea canephora) are un conținut ridicat de cofeină (de până la 4%), având un gust tare, amar și mult mai puțin aromat decât al cafelei arabice. Este considerată o cafea de calitate inferioară, prețul sau pe bursă fiind la jumătate față de arabică.
 15. Cafeaua are mai multe fibre şi mai mulţi antioxidanţi decât sucul de portocale. Un studiu făcut de un grup de savanţi din Spania a dovedit că „o cană de cafea neagră are un conţinut de fibre şi polifenoli mai ridicat decât orice altă băutură de pe planetă.”

#HaiLaOCafea, la #CopaculDeCafea

PS: CoffeeModel Bianca Danci