Marțea Neagră sau încă o dată pe care o notăm cu negru și mult roșu, în calendar. Atentatele de la Bruxelles fac ca Europa să fie mai vulnerabilă ca oricând în fața rețelelor jihadiste. Non-statul – Statul Islamic a revendicat, așa cum era de așteptat, atacurile. Au murit oameni din mai multe colțuri ale lumii, iar #MAE ne anunță că și patru români au fost răniți în aceste atentate. Printre ei un student din Bistrița, care află de șase ani la Bruxelles. Acesta se afla la aeroport cu un grup de colegi și profesori, urmând să plece către Lisabona.

Începutul secolului al XXI-lea a debutat cu un atac frontal, cu o forță imensă, chiar în inima civilizației capitaliste, New York și „nimic nu a mai fost la fel, după 11 septembrie”.

Atunci, fețele terorismului erau Saddam Hussein, Bin Laden, iar Al Qaeda era ce percepem noi că este Statul Islamic de astăzi.

Îi spunem te-ro-rism, dar este un efect al puterii, pentru că legitimează forța fără scrupule, fără reguli. Un comportament nejustificabil din punct de vedere rațional.

Războiul este o acțiune militară, logica lui este logica armelor, dar să ne amintim că însuși războiul are în structura sa acțiuni teroriste, considerate sute de ani ca fiind eroice și glorificate.

De la începutul secolului XXI, terorismul a devenit o realitate negativă cotidiană și este perceput ca fiind inamicul cel mai mare al echilibrului și stabilității lumii.

Din păcate, nici terorismul, nici războiul, nici violența nu sunt aspecte necunoscute ale naturii noastre animale, însă continuarea acestuia cu resursele tehnologice de acum, duce la autodistugere.

Lupta eficace împotriva terorismului trebuie să fie o reacție globală față de specia umană și față de întreaga cultură și civilizație a noastră.

Dacă ne uităm bine, acum statele luptă împotriva unui ,,non-stat”, reprezentat de rețele teroriste. De grupuri și triburi agresive, indivizi care au un scop comun și găsesc resurse și mijloace imense de penetrare în scuturile statelor tradiționale.

Paradox istoric. Dacă în trecut eram obișnuiți ca statele puternice, bine înarmate și organizate economic, militar, social, să constituie o problemă pentru securitate și satbilitate, acum, statele slabe, sărace, dezorganizate, constituie pericole la adresa securității globale.

Ar fi putut cineva să își închipuie că Afganistanul ar fi vreodată o amenințarea pentru cea mai mare putere a lumii? Și-ar fi închipuit vreodată cineva că un non-stat, Statul Islamic, poate să lovească în inima Uniunii Europene?

Poate că una dintre soluții ar fi ca statele slabe să fie ajutate să devină mai puternice ( educație, sănătate, nivel de trai).  

Sursele terorismului sunt sursele instabilității, iar instabilitatea este o slăbiciune a puterii, o criză de putere care generează lupta fără limite. Astfel, soluția ar fi veșnicul echilibru, dar într-o lume în care problemele se amplifică mereu, o lume globalizată, soluția nu este simplă.

Însă, în opinia mea, nu soluția urgentă e ceea ce avem nevoie, ci o bună gestionare a conflictelor existente deja, orgolii și parade de forță, înlocuite cu activarea compromisului, negocierii, dialogului, echilibru de forțe și putere.

Oficiali ai NATO, au lansat o sintagmă a ceea ce se dorea a urma după „Războiul Rece”, „O Pace Caldă”- într-o lume în care dușmanul e în ceață și poate să apară de oriunde.

Chiar dacă se spune că „după 11 septembrie nimic nu mai poate să fie așa cum a fost”, mi se pare greșit să acceptăm asta și să nu facem nimic, adică (doar) să ne apărăm.

„Terorismul este pentru geopolitică ceea ce este un vânt pentru geografie, adică un element potent, spectacular, dar distructiv, însă nu afectează forțele tectonice subterane”- Charles Kupchan

Democrația în lupta cu terorismul duce la prea multe victime. Observăm acum cum europenii ignoră lecția americanilor și cum lăsăm să mișune teroriști prin UE. Aici nu mă refer la alterarea drepturilor cetățenești și la principiile societății libere ci la nevoia urgentă de combatere a unui flagel care face victime. Citeam undeva că „Nu poți trata cu  zâmbetul pe buze amenințarea cu moartea, doar pentru că teroriștii vor ca noi infidelii să murim, pentru că nu vedem și nu înțelegem lumea lor.”

Apoi, ne mai întrebăm dacă România va fi lovită de terorism și avem impresia că nu suntem o miză. Știți care este răspunsul autorităților la întrebarea aceasta?-  Nici o țară, indiferent de cât de evoluată e, ori ba, nu este 100% ferită de terorism.

Acum, în România, Sistemul Național de Alertă Teroristă se menține la nivelul “Albastru-precaut”. Acest nivel înseamnă că, până în prezent, nu există informații care să ducă la o legătură directă între evenimentele de la Bruxelles și riscuri la adresa securității naționale. Cu toate acestea, ‪#‎SRI a luat toate măsurile necesare la nivel național pentru menținerea climatului de siguranță a cetățenilor români.

#AziPeScenaPoliticăInternă

 • MAE: Atenționare de călătorie – nivel de alertă gradul 4 la Bruxelles.
 • Iohannis: Terorismul este prezent peste tot în civilizație, dar am toată încrederea că împreună vom birui.
 • Cioloș: Autoritățile române au luat toate măsurile pentru protecția cetățenilor români care trăiesc în Belgia.
 • Ponta: Terorismul, la fel de grav când face victime la Ankara sau la Bruxelles.
 • Corina Crețu: Sunt șocată și extrem de îngrijorată de ce se întâmplă la Bruxelles.
 • Gorghiu: E nevoie de fermitate și unitate pentru a apăra continentul nostru de asaltul barbariei
 • echipă din cadrul Celulei de criză a MAE se va deplasa miercuri la Bruxelles.
 • Ministerul Sănătății: Patru pacienți răniți în Colectiv, internați la Spitalul Militar din Bruxelles, externați.
 • Corpul de control al premierului: Intervenția de urgență în urma incendiului de la Colectiv a fost o acțiune necoordonată.
 • Dragnea: Programul “Prima Casă” să nu fie afectat de legea dării în plată; nu renunțăm la niciun plafon.
 • Dîncu: Sper să dispară inhibiția legată de dezvoltarea regională; actorii dezvoltării în România vor fi regiunea și orașul.
 • AEP: 28 martie – data constituirii BEC pentru localele din iunie.

#AziPeScenaPoliticăExternă

 • Obama condamnă atacurile de la Bruxelles și face apel la unitate în fața amenințării teroriste.
 • SUA: Securitate întărită la New York, Washington și Los Angeles, după atentatele de la Bruxelles .
 • Starea de urgență aflată în vigoare în Tunisia după atentatul sinucigaș comis în 24 noiembrie 2015 împotriva unui autobuz al securității prezidențiale a fost prelungită cu încă trei luni.
 • Nadia Savcenko a fost condamnată la 22 de ani de închisoare de justiția rusă.

‪#‎PeScenaPolitică ‪#‎ThePowerOfInformation

Mai multe știri și detalii, pe Agerpres.