Anul trecut, pe vreme asta, scriam că e musai să se facă o reformă a UE, așa-zisa refondare, deoarece arhitectura Uniunii este creată în anii 90, pe vremea lui Mitterand și Kohl, iar lumea s-a schimbat radical.
Teoretic refondarea asta a început, prin semnarea „Tratatului de la Aachen” de către Macron și Merkel (marți, 22 ianuarie 2019), la 56 de ani de la Tratatul de la Elysée.

Am putea spune că este un moment istoric pentru UE și bineînțeles pentru România, fiind la cârma Consiliului Uniunii Europene.
Însă, practic suntem la nivel teoretic, a-nceput aceast upgrade al UE, un refresh promis de Macron încă din campania sa la prezidențiale, dar e… .

Dincolo de festivism și cuvinte faine, upgrade-ul asta e făcut printr-un tratat simbol, cumva de confirmare că UE funcționează și că nu-i bai cu uniunea. Adică „șezi blând, mecanismul funcționează”.

În rest, nu știu ce să zic… cumva mă deranjează că pune foarte mult accent pe relațiile dintre Germania și Franța, ca nucleu dur și se scrie destul de vag, neutru despre ce urmează, care-i direcția.

Așadar, este un tratat- direcție, fără semne de circualție. Zic asta pentru că pe parcursul a 16 pagini, are mult limbaj nobil, numa că de lemn.

Ce aduce nou este cooperarea în domeniul militar, adică realizarea unei ”armate europene”, asta în pofida opoziţiei lui Trump și nu numai.
Merge mult pe ideea de securitate, nu pe dinamismul, dezvoltarea Uniunii. Chiar Macron a zis în discursul lui că Tratatul ăsta prevede o ”Europă ca scut”.

Mno, Tratatul de la Aachen e … dubios și slab, nu vine cu ceva wow peste Tratatul de la Élysée din 22 ianuarie 1963, dar vine exact când trebuie, să arate că Germania şi Franţa-s hotărâte să ducă înainte Proiectul European şi să acţioneze unite.

În concluzie, este un semn de aducere în actualitate a unirii forțelor germano-franceză și de luptă.

Numa că nu (doar) despre asta este UE!
Refondarea trebuia să fie integratoare, concretă, aplicată și aplicabilă.
Poate greșesc. Sper să greșesc și Tratatul ăsta să ducă UE pe calea aia bună.