Avem impresia că nu ține de noi să decidem încotro merge România, mereu o punem pe seama altora, să vină americanii, germanii, extratereștri. Este așa o infuzie de scepticism „N-are sens, la noi nu se poate!”.

Ba da, se poate, pentru că mereu au existat ambițioși care n-au așteptat să se întâmple minuni, ci le-au făcut chiar ei. O încăpățânată și o optimistă de aceasta este și Ana-Maria Stancu. Ea și-a propus să pună România pe harta roboticii și i-a reușit!  Săptămâna roboticii începe mâine, 17 noiembrie, iar între orele 9:30 – 14:00, la OK Center din Strada Traian nr. 1, va fi o dezbatere pe această temă, unde puteți afla de ce România are o imensă oportunitate de a performa în industria mondială a roboticii.

Acest prim eveniment al comunității de robotică la nivel național vă oferă ocazia să cunoașteți cluburi de robotică din întreaga țară, să aflați informații despre competiții la care cluburile de robotică naționale participă pe care le și câștigă, ce roboți sunt folosiți în România şi care sunt companiile interesate de acest domeniu. Totodată, se va discuta și despre companiile care implementează sisteme automatizate. Participanții vor avea ocazia să interacționeze cu o serie de roboţi folosiţi în educaţia STEM.

În zilele de 17 şi 18 noiembrie va avea loc şi o expoziţie cu roboţi pentru educaţie: roboţi comerciali meniţi să ajute tinerii să înveţe robotică sau programare şi roboţi realizaţi de cluburile specializate din Bucureşti şi din ţară. De asemenea, pentru vizitatori vor fi organizate pe tot parcursul zilei de 18 noiembrie ateliere gratuite de robotică la care se pot înscrie copiii, în funcţie de categoriile de vârstă. Pentru mai multe informaţii despre dezbatere, despre expoziţia cu roboţi, dar şi despre evenimentele organizate în ţară, intrați pe site: www.saptamanaroboticii.ro/evenimente-in-romania/.

„Prin 2003 parcă, când eram voluntar la Pro Democrația de vreo 2 ani deja și studentă la SNSPA, îmi aduc aminte cum ma priveau, oarecum bizar, colegii mei și mă întrebau de ce muncesc degeaba în loc să stau liniștită. Nu știam ce să le zic, decât că îmi place.Când am terminat facultatea, toata lumea era debusolată că nu știa încotro să o apuce cu diploma de “absolvent Știinte Politice”, dar îmi spuneau ca eu sigur nu îmi fac probleme. 

Acum am aceiași senzatie. Prietenii acceptă noua mea pasiune pentru roboți și tehnologie dar ma privesc mai ciudățel. Vă spun eu: peste câtiva ani o să mă căutați și o să vă pară rau că nu ați învățat de pe acum despre tehnologie și roboți.”- Ana-Maria Stancu, coordonator național al Săptămânii Europene a Roboticii.

#DeȘtiut

Conform celui mai recent raport privind industria mondială a roboticii, anul 2016 a fost cel în care cifra de afaceri din domeniul roboților destinaţi serviciilor a depășit-o pe cea a roboților industriali. Raportul precizează, de asemenea, că sumele din acest domeniu în 2016 au fost de aproximativ 31 miliarde de dolari în 2016 şi estimează că până în 2022 acestea vor ajunge la 237 miliarde de dolari, cu creștere preponderent în domeniul roboților destinați serviciilor. Acest lucru înseamnă că, în curând, roboții vor deveni o parte normală din viața noastră și, mai ales, că va fi nevoie de foarte mulți specialiști în acest domeniu.

Româniava crește prin oameni, prin ambiție, seriozitate, optimism, dar mai ales prin fapte!

Evenimentul, expoziţia de roboţi şi Caravana Roboticii din această perioadă sunt posibile cu sprijinul unor companii care promovează inovația şi educaţia în România: KPMG România, IBM România, Continental, Kaufland România şi Vodafone.