În momentul ăsta, dezbaterile pe politică externă-s pe două subiecte:
• retragerea (la dorința lu’ Trump a) SUA din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare și
• dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis în interiorul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul.
Deci, două chestiuni (care pot să devină) bombă!

… și amândouă au ca punct comun #NATO, deci și România.
↪️Ca să-nțeleagă toată lumea care-i treaba, ieri s-a trezit Trump, aflat în Nevada, în campanie pentru alegerile parţiale pentru Congresul SUA, să declare că: “Vom rezilia tratatul şi ne vom retrage”. Întrebat de ziarişti ce consecinţe va avea decizia, el a răspuns: “Va trebui să dezvoltăm aceste arme”.
… no, frate!!! E momentul ăla când îți dai o palmă peste frunte și speri să te trezești din somn.

‼️Tratatul ăsta a fost pentru aprox. 30 de ani un pilon super important al arhitecturii europene de securitate, semnat de preşedintele SUA Ronald Reagan şi de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, în 1987.
#DeȘtiut prin INF sunt interzise rachetele nucleare şi convenţionale cu raze între 500 şi 5500 de kilometri, precum şi lansatoarele pentru aceste arme.

➡️➡️➡️De ce face Trump treaba asta?
• Chiar dacă nu a zis-o acum, a spus-o în 2015: „Astăzi, problema nu se mai pune să ai milioane de soldați. Avem nevoie de protecție (…), iar după cum știți armele nucleare înseamnă protecție.”
• Apoi, s-au tot sfădit pe tratatul ăsta de numa, acuzându-se reciproc de încălcarea lui.
Mai exact, Washingtonul susţine că partea rusă a încălcat tratatul prin dezvoltarea rachetei de croazieră Novator 9M729 (cod NATO SSC-8), cu raza de 2600 de kilometri.
La rândul său, Putin a tot zis că scutul anti-rachetă al NATO – care are componente şi în #România, la baza de la Deveselu – ar putea fi folosit oricând şi pentru lansarea de rachete nucleare.
• …  .

O retragere a SUA din Tratatul ruso-american privind Forţele Nucleare Intermediare ar putea duce la război, situaţia este critică şi trebuie discutată în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a declarat duminică şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, pe pagina de Facebook.

“Va fi nevoie de consultări între grupul celor patru (fără SUA) puteri nucleare, de o discuţie cât mai urgentă în cadrul Conferinţei pentru dezarmare de la Geneva şi de o discuţie în Consiliul de Securitate al ONU. Situaţia este critică, ameninţările la adresa păcii capătă forme tot mai concrete. (…) acum aliaţii occidentali ai SUA vor trebui să decidă: fie să urmeze aceeaşi cale, care va duce la un nou război, fie să se poziţioneze de partea raţiunii, măcar din instinct de autoconservare”. “Pentru că într-un conflict nuclear puţini vor putea să se salveze.”

Kosaciov consideră că declaraţia lui Trump privind retragerea SUA din Tratatul INF este “un şantaj”. El este convins că americanii caută orice posibilitate pentru a distruge sistemul de acorduri privind echilibrul de forţe nucleare din lume, elaborat în anii războiului rece. 

El a subliniat că acuzaţiile SUA conform cărora Rusia ar încălca Tratatul INF au un caracter abstract, în timp ce obiecţiile Rusiei – printre care şi cele ce se referă la desfăşurarea de elementele ale sistemului american antirachetă în Polonia şi România – sunt unele concrete. 

Decizia de a retrage SUA din Tratatul INF, va permite amplasarea de rachete cu rază până la 5.500 de kilometri în apropiere de graniţele ruse, a mai spus oficialul rus. 

Eu înțeleg că Trump merge pe hard power și partea aia de legitimitate și soft power nu-s în obiectivele lui, dar este din ce în ce mai riscant cum joacă. Partea și mai aiurea este că pe INF, nu joacă acasă, ci în deplasare. Au (și) alte state de suferit de pe urma deciziei lui.

‼️Bine, nu-i prima dată când iese SUA dintr-un tratat. În 2002, a fost reziliat tratatul #ABM– semnat în 1972- pe motiv că împiedică dezvoltarea unor mijloace de apărare împotriva unor state ca Iran şi Coreea de Nord.
… și să-ncheiem într-o notă… negativă – ultimul tratat legat de înarmare, #START, semnat în 2010, referitor al reducerea armamentului strategic, expiră în 2020.

Citește și  Noi RACHETE NUCLEARE la Marea Neagră: Rusia ÎNCALCĂ Tratatul Forţelor Nuclear Intermediare (INF). SUA acuză direct!

PS: Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a plecat spre Moscova, pentru a discuta decizia preşedintelui.
Nu o să-i fie ușor.

↪️ No, celălalt năcaz, ala cu ziaristul saudit Jamal Khashoggi, stabilit în Statele Unite, care a murit, fiind ucis pe 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.
‼️ Autorităţile saudite au recunoscut fapta abia ieri, iar versiunea lor oficială este că în consulat a avut loc o altercaţie între Khashoggi şi persoane a căror identitate nu a fost încă precizată de procurori.
‼️Nici până acum nu se ştie ce s-a întâmplat cu cadavrul jurnalistului.

🔴Khashoggi a fost un critic al regimului de la Riad şi al prinţului moştenitor Bin Salman. Unele surse zic că, de fapt Bin Salman ar fi pus la cale capturarea jurnalistului.

Ideea e că, dacă se dovedește asasinarea unui cetăţean în sediul unei misiuni diplomatice, de către autorităţile guvernamentale, Arabia Saudită o să fie pusă la zid, ca un „regim nefrecventabil”.

Vorba lui Naumescu: Sancţionarea internaţională, de către SUA, UE şi toţi aliaţii occidentali trebuie să fie exemplară, indiferent de:
• câte sute de miliarde de dolari cumpără prinţii saudiţi armament de la Trump,
• ameninţarea acestora cu creşterea preţului petrolului (nu o să crească decât temporar, abia aşteaptă să vândă alţii mai mult),
• tratatele şi alianţele strategice cu Occidentul pe care le clamează monarhia saudită şi
• luxul aurit şi generozitatea pe care le afişează Riadul la summiturile şi vizitele pe care le găzduieşte pentru oficialii străini.
Pur şi simplu aşa ceva nu poate fi trecut cu vederea!

Sigur că nu este acesta nici primul, nici ultimul asasinat politic, însă este într-adevăr rarisim să se întâmple aşa ceva într-o reprezentanţă diplomatică, şi probabil fără precedent pe teritoriul NATO.
Nu putem merge mai departe oricum, pentru că lipsa de fermitate şi indiferenţa nu ar crea decât condiţiile pentru ca astfel de cazuri să se repete şi în alte părţi.