Unora ne place să vedem oamenii așa cum sunt ei, fără măști, să le descoperim vulnerabilitățile, punctele forte, să le interpretăm gesturile și microexpresiile, pentru a distinge adevărul de minciună, să putem face predicții comportamentale, cu scopul fie de a realiza strategii de comunicare adecvate, branding, co-branding, fie să putem decide cine este potrivit pentru un anumit job sau pur și simplu pentru că ne place să analizăm comportamentul uman și vrem să cunoaștem cu adevărat persoanele de lângă noi.

De fapt, cred că oricui i-ar plăcea să facă aceste lucruri, să fie Psychological Profiler, un Cal Lightman din Lie to me.

În România, când spui Psychological Profiler, te gândești la Prof. Asoc. Dr. psih. Ion Duvac.  Acesta a înființat în 2009 Psychological Profiler Academy – primul centru european de formare profesională inițială și continuă pentru specialiștii din domeniul psihologiei și al științelor conexe, unde activează ca și Coach & Trainer în Psychological Profiler. Este profesor asoc. dr. psih. al Facultății de „Psihologie și Stiințele Educației” din cadrul Universității București și fondator al masterului de „Psihologie Aplicată în Domeniul Securității Naționale”, în cadrul aceleiași facultăți.

Urmez cursul din cadrul Psychological Profiler Academy și vă pot spune că Prof. asoc. dr. psih. Ion Duvac este un maestru, un fin analist al comportamentului uman și o enciclopedie.

Vă las să descoperiți ce înseamnă cu adevărat această profesie și cum puteți să deveniți Psychological Profileri, deoarece Prof. asoc. dr. psih. Ion Duvac mi-a acordat un interviu pe această temă.

Mihaela Ivan: Ce înseamnă, pe înțelesul tuturor, Psychological profiling?

Prof. asoc. dr. psih. Ion Duvac: Înţelegerea comportamentului uman prin evaluări directe şi indirecte, înţelegerea şi explicarea mecanismelor psihice ale deciziilor, asumarea şi oferirea de predicţii comportamentale sau de orice altă natură în business, politică, criminology, terrorism, etc.

Mihaela Ivan: Cum poți să devii Profiler?

Prof. asoc. dr. psih. Ion Duvac: Formarea unui Profiler este un proces laborios, necesitând parcurgerea unor paşi logici de acumulări cantitative şi calitative, de formarea unor deprinderi specifice. Pregatirea unui Profiler este structurată pe 2 nivele de pregătire: Nivel Fundamente care presupune parcurgerea cunoştinţelor de bază, absolut necesare în formarea competenţelor (elemente de psihologia personalităţii, elemente de psihogie clinică şi psihopatalogie, metodologia cercetării în Psychological Profiler, elemente de analiză comportamentală, analiza psihologică a informaţiilor, tehnici de elaborare a profilului psihologic). Pe lângă cele 120 de ore însumate din participarea la cele 8 module, cursanţii mai acordă studiului individual, cel puţin 120 de ore pentru elaborarea lucrărilor practice pe care le susţin în cadrul cursului şi pentru elaborarea lucrării finale ce va fi susţinută în cadrul Şcolii de Vară Psychological Profiler. Al doilea nivel de pregătire presupune intrarea în cel puţin una din următoarele specializări: a) Business Intelligence Psychology, care acoperă formarea necesară specialiştilor în business şi resurse umane şi oferă competenţe de formare în Business Profiling Coaching; b) Political Leadership Psychology ce oferă competenţe în Political Profiling Coaching şi c) Forensic Psychology and Psychology of Terrorism care asigură competenţele necesare în formarea de experţi specializaţi în Forensic.

Mihaela Ivan: Este necesar să fii psiholog pentru a urma Psychological Profiler Academy? Cui se adresează?

Prof. asoc. dr. psih. Ion Duvac: Nu, să fii psiholog nu este o condiţie obligatorie pentru a urma Psychological Profiler Academy. Cursul se adresează unei game variate de specialişti. Publicul ţintă este format, în principal, din:

– Psihologi, psihiatri

– Specialişti în resurse umane

– Specialişti în ştiinţele sociale şi economice interesaţi de domeniu

– Judecători, procurori, avocati, consilieri juridici

De asemenea, poate fi accesat şi de studenţii din domeniile de mai sus.

Mihaela Ivan: Care sunt obiectivele acestui curs și ce abilități dezvoltă?

Prof. asoc. dr. psih. Ion Duvac: Formarea de experţi în analiză comportamentală în specializările menţionate. Paradigma de structurare a cursului este cea de formare a unor foarte buni analişti de informaţii cu semnificaţie psihologică.

Mihaela Ivan: Știu că Poliţia Română a creat un departament nou în care sunt angajaţi Profileri – fac analiză comportamentală- și sunt pregătiţi să facă profilul celor care săvârșesc infracțiuni. În ce instituții mai pot activa cei care parcurg cursurile Psychological Profiler Academy?

Prof. asoc. dr. psih. Ion Duvac: De la înfiinţarea Academiei, am format câteva sute de Profileri care îşi desfăşoară activitatea în cele mai diverse domenii: psihologie, psihiatrie, servicii de informaţii, justiţie, jurnalism, politică, consultanţă, economie, resurse umane, etc.

Mihaela Ivan: În legătură cu specializarea „Political Leadership Psychology”, de ce ar avea nevoie un politician de Profiler și cu ce l-ar putea ajuta?

Prof. asoc. dr. psih. Ion Duvac: Dinamica “bătăliilor politice” presupune un staff competent pentru orice lider politic care îşi doreşte să învingă. Profilerul este unul dintre cei mai apropiaţi consultanţi ai acestuia, cel care îl ajută să se înţeleagă mai bine, să îşi cunoască mai bine adversarii politici, să îşi direcţioneze strategia de campanie în funcţie de propriile atuuri, structurate şi potenţate de către Profiler, precum şi de vulnerabilităţile psihologice ale adversarilor politici. De asemenea, Profilerul este responsabil de pregătirea psihologică a staff-ului de campanie şi de gestionarea situaţiilor de criză.

Mihaela Ivan: În 26-27 septembrie, în București, a început o nouă seriePsychological Profiler- Nivel fundamente.  Unde mai susțineți acest curs?

Prof. asoc. dr. psih. Ion Duvac: Deşi în anii trecuţi am susţinut cursul Nivel I Fundamente la Cluj şi Timişoara, anul acesta, cursurile se ţin doar în Bucureşti.

Din 23-24 ianuarie 2016, vom continua în Bucureşti cu o nouă serie de cursuri Nivel Fundamente. Mai multe detalii, aici.