Tocmai s-a încheiat Asia Fest, primul festival din România dedicat promovării valorilor culturale ale continentului asiatic. Culturile țărilor asiatice au fost dintotdeauna un mister pentru europeni, iar în România, în ultimii ani, s-a dezvoltat o atracţie specială faţă de ţări precum Japonia, China, Turcia, India sau Coreea de Sud.

Conceput ca un dialog cultural, un mix compus atât din spectacole, prezentări și workshop-uri  culturale, cât și din produse culinare, la Asia Fest au fost undeva pe la 10.000 de vizitatori. În cele trei zile de festival, participanții au putut asista la spectacole de muzică și dansuri specifice, dar au putut și degusta preparate tradiționale asiatice, gătite la fața locului de chefi cunoscuți.

 

Vizitatorii festivalului au participat și la “Drumul mătăsii” – primul spectacol de arte marțiale, teatru non-verbal și dans din România. Spectacolul este realizat sub îndrumarea Maestrului de arte marțiale ZHU RONG FU, iar din distribuție fac parte campioni naționali și laureați ai competițiilor internaționale de Wushu – atât sportivi, cât și actori! Spectacolul a prezentat o călătorie aventuroasă, de pe vremea când stelele țineau loc de GPS, iar caii țineau loc de trenuri și avioane. Legendarul “Drum al mătăsii” pornește din inima Chinei vechi, trecând prin deșertul mongol, peninsula arabă și Caucaz, pentru a ajunge în Europa muzelor și mușchetarilor. Toate aceste spectacole, combinate cu bucătăria asiatică, au garantat succesul celei de-a V-a ediții a Asia Fest.

Mai mult, ediția acestui an a găzduit finala concursului Ziua Națională Depozitul Kendama, a cărui etapă preliminară a avut loc în data de 18 noiembrie în mai multe orașe din țară. În finala jurizată de Bryson Lee, Max Norcross și Oase, au intrat automat câștigătorii din fiecare oraș. Câștigătorul- Ilie Ciornei (16 ani) din Iași- a plecat acasă cu trofeul realizat de Kazuma Iwata, cel care confecționează kendamele Mugen Musou – cel mai autentic brand de kendame japoneze, realizate manual.

De asemenea, deja cunoscut de publicul amator, în acest an a avut loc, din nou, concursul Cosplay , la care s-au înscris zeci de tineri. Concurenții au fost jurizați de Pugoffka din Ucraina, fotograf și cosplayer, și de MyReality, artist celebru din aceeași țară.  Premiul cel mare, constând în produse oferite de Tao Tao, Darks și Jelly Belly, a fost câștigat de Stanik, cu personajul Orochi din For Honor. Locul 2 a fost adjudecat de Mimișor- personajul Soah din Bride of the Water God, iar locul 3 de Lyra (personajul Valkyrie Sylveon din Pokemon).