Maratonul București este despre ambiție, obiective, spirit de echipă, dorința aia puternică care-ți face inima să tropăie așteptând ziua în care vei trece de linia de start alături de sute de oameni care aleargă cu un rost.

Rostul nostru, a celor 250 de alergători Team Hope, care am participat la cea de-a zecea ediție a Raiffeisen Bank Bucharest Marathon, a fost acela de a strânge o sumă de bani pentru familia Mureșanu, o familie cu opt copii aflată în programul de prevenire a separării copilului de familie derulat de Hope and Homes for Children.

Și, ca în fiecare an, am reușit împreună cu voi cei care ați donat! Anul acesta s-au adunat 125.000 de lei, o sumă cu ajutorul căreia se vor crea condiții mai bune de trai pentru familia Mureșanu, iar cei 8 copii ai familiei își vor putea petrece copilăria alături de părinții lor, nu în orfelinat.

Cu toate că particip la #BucharestMarathon din 2014, acum a fost diferit pentru că am alergat mai mult, 21 kilometri, pentru că am testat pe mine niște lucruri pe care doar le auzisem sau pe care doar le citisem #27DePași. Am început cursa cu o prea frumosă și dureroasă întindere de mușchi, la picior, care nu mă lăsase să merg, cu câteva zile înainte, am intrat în „meditația” aia de care tot zice Tibi și am cântat cu voce tare Sentenced – May today become the day și Selah Sue – Crazy Vibes în timp ce alergam. Am râs la glumele motivaționale a lui Robert, căruia îi mulțumesc pentru ideea de a alerga în tandem. După ce am trecut de linia de finish, când am intrat în cortul Team Hope am simțit că într-adevăr fac parte dintr-o echipă. Noi, alergăreții din Team Hope am ajuns deja să ne cunoaștem și se creează o atmosferă de nedescris.

La următorul maraton, bifez 42 kilometri și îmi doresc să strâng câte 100 lei pentru fiecare kilometru.

Din Team Hope au făcut parte Dragoș Bucur, Omid Ghannadi și Tudor Bratu, vedetele postului de televiziune PRO TV, precum și actorul Marius Manole, ambasador Hope and Homes for Children, Vladimir Drăghia și Dragoș Bucurenci, director de dezvoltare în cadrul Hope and Homes for Children. Lor li s-au alăturat solista Lori Ciobotaru, Marius Pancu, prezentatorul emisiunii „Morning Show” (Digi 24), Otniela Sandu și Andrei Zamfir, concurenți în show-ul „Supraviețuitorul” de la PRO TV, precum bloggerul Otravă, Laura Giurcanu, vlogger, Alina Ceușan și Carmen Grebenișan, fashion bloggeri și vlogger-ițele Cristina Lupu și Roxana Erdei, cunoscute în social media ca LikeOne, și Cori Grămescu, instructor de fitness, care a asigurat încălzirea alergătorilor înaintea curselor de duminică.

„Este minunat să revin în această echipă în fiecare an. Eu am început să alerg datorită acestei cauze, Hope and Homes for Children m-a convins pentru prima oară să fac acest lucru, iar acum, din interiorul echipei Fundației, am ajuns să îi conving și pe alţii să se alăture cauzei noastre. Mă bucur că suntem şi la această ediţie peste 250 de alergători şi fundraiseri pentru programele fundaţiei. Sper să fim din ce în ce mai mulţi în anii care urmează.” – Dragoș Bucurenci, director de dezvoltare al Hope and Homes for Children 

În cele două zile ale competiției, 70 de voluntari Hope and Homes for Children și Tășuleasa Social i-au susținut pe membrii Team Hope și au fost alături de ei atât la cortul Hope and Homes for Children, cât și pe traseu, la punctul de hidratare. Știam de lucrul ăsta de când am stat #DePoveste cu Tibi Ușeriu, dar să-i vezi pe bistrițeni pe acolo, a fost ceva de foioioi. Cât de faini ați fost, mai ales cu talanga aia care răsuna în Piața Constituției!

„Alerg pentru copiii care trebuie să iasă din instituții, alerg pentru o cauză bună, alerg 21 de kilometri într-o zi frumoasă. Cred că sportul și caritatea reprezintă înfrățirea perfectă. Faci ceva bun pentru tine, căci numai iubindu-te pe tine poți să dăruiești și altora, iar acest lucru bun se răsfrânge și asupra societății, ceea ce e este minunat. Este cea mai bună alianță.” – Marius Manole, ambasador al Hope and Homes for Children

Familia Mureșanu se află în programul de prevenire a separării copilului de familie derulat de Hope and Homes for Children. În lipsa asigurării unor condiții minime de trai și a mijloacelor necesare subzistenței, părinții ar fi obligați să își lase copiii în grija sistemului de protecție. Cei 8 copii ai familiei locuiesc alături de părinți într-o casă mică din chirpici, formată dintr-o cameră şi un hol, spaţiu insuficient pentru 10 persoane. Tatăl, deși diagnosticat cu TBC, muncește în sat, ajutându-și vecinii la treburi gospodăreşti, în schimb primind bani sau mâncare. Mama se ocupă în special de creşterea şi îngrijirea copiilor, îi trimite zilnic la şcoală sau grădiniţă şi se interesează de rezultatele lor.

„Am fost convins de Omid să vin aici şi am descoperit o organizaţie care face lucruri senzaţionale pentru copiii vulnerabili. Asocierea dintre sport şi caritate este una excepţională, faci un lucru bun pentru sănătatea ta, dar dincolo de asta, poţi face un lucru extraordinar pentru cei aflaţi în nevoie.”
– Dragoș Bucur, prezentatorul emisiunii „Visuri la cheie” de la PRO TV

Hope and Homes for Children România activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit în mod direct la închiderea a 53 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut, în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Hope and Homes for Children şi ale partenerilor săi, 4.985 copii au fost scoși din instituții, iar alți 912 urmează să părăsească instituțiile în curs de închidere.

„Alerg de foarte mult timp, dar o fac pentru prima oară pentru o cauză socială. Am fost inspirat de Dragoş Bucurenci să mă alătur echipei Hope and Homes for Children. Prin emisiunea pe care o realizez am ocazia să călătoresc foarte mult prin ţară şi intru des în contact cu familii care nu au nici pe departe nivelul de trai cu care noi suntem obişnuiţi. Sunt copii care probabil nu au nici măcar 5% din lucrurile pe care eu le-am avut în copilărie, aşa că gândul de a putea ajuta, cu oricât, în orice fel, te face să te simţi mai bine. Şi sper ca măcar câţiva dintre cei care mă urmăresc vor ajunge să ajute, la rândul lor.” – Tudor Bratu, prezentatorul emisiunii „Superspeed” de la PRO TV

În același timp, organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 25.787 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 862 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.812 copii au fost primiţi în centrele de zi și 843 în centre cu regim de urgență, şi 8.125 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.

Noi am terminat cursa de anul acesta, însă HHC continuă!

Până în acest moment, 40.280 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children, al cărei obiectiv este ca până în 2022 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. 

Oboseala trece, cauza HHC rămâne. Ne revedem la anu’, bineînțeles că tot în echipa HHC.