Zoli Toth ne-a surpins mereu cu proiecte neconvenționale și cu talentul său. În următoarea perioadă, ne va încânta cu muzică de Bach + percuţie la puterea n + proiecţii 3D + vioară şi violoncel + show = Bach în ShowBiz.

Ne explică datele ecuației, într-un interviu, pentru care îi mulțumesc mult!

MI: Suntem la repetițiile unui turneu neconvențional care îl aduce pe Bach în Shwbiz-ul românesc. Vorbește-ne despre acest turneu național.

Zoli Toth: Acest proiect îl aduce, de fapt, pe Bach în showbiz-ul internaţional. Totul a plecat de la un pariu, acela că  publicul din România nu prea mai este încântat de muzica clasică, nu este interesat să îi asculte pe clasici care par învechiţi. Cei din domeniu nu prea  promovează muzica clasică, repertoriile, în cazul majorităţii filarmonicilor, sunt puţin prăfuite, iar tinerii nu prea vin la concerte. Atunci am zis că trebuie să fac un proiect în care să împachetez muzica clasică astfel încât să atrag din nou atenţia asupra ei. De două săptămâni în presă se vorbeşte numai despre Bach in ShowBiz, deci, un prim pas a fost făcut.

MI: De ce Bach? De ce nu Mozart sau alt muzician celebru?

Zoli Toth: Iniţial am vrut Enescu, dar drepturile de autor ale celui mai mare artist român nu aparţin statului român, ci unei edituri din Franţa. Cei de acolo nu au vrut să ne dea dreptul să folosim piesele lui George Enescu. A doua opţiune a fost Johann Sebastian Bach. Un nume sonor, foarte cunoscut, am studiat mult Bach în facultate, care, chiar dacă nu eram foarte buni prieteni, îmi place tare mult.

MI: Cine va urca alături de tine, pe scenă?

Zoli Toth: Trei tineri muzicieni. Flaminia Nastai, violoncel, şi Bogdan Pop, percuţie (care mi-a fost şi elev), ambii, absolvenţi ai Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, şi Amalia Gîscă, absolventă a Academiei de Muzică din Iaşi la vioară.

MI: Tu ai devenit cunoscut prin trupa Sistem, trupa aceea de băieți care băteau în orice și creau efecte speciale la fiecare prestație. În cadrul acestui turneu național cu ce o să suprinzi publicul, din punct de vedere vizual?

Zoli Toth: De data aceasta am să vă surprind cu proiecţii 3D, cu ajutorul ”Les Ateliers Nomad” şi un instrumentariu de muzică clasică deosebit, aici Adrian Enescu aducându-şi o mare contribuţie.

MI: Este un instrument vedetă/deosebit care va apărea pe scenă?

Zoli Toth: Da, marimba şi vibrafonul, două instrumente de percuţie mai puţin cunoscute publicului larg, dar care sună extraordinar şi au fiecare dintre ele o poveste extraordinară.

MI: La câte instrumente se va cânta în cadrul concertului?

Zoli Toth: Multe, veţi descoperi voi asta, dar nu asta e important într-un concert. Mai important este cum se cântă!

MI: De cât timp pregătiți acest turneu?

Zoli Toth: Primele piese au apărut în decembrie 2013, iar din ianuarie 2014 petrecem zeci de ore în fiecare săptămână studiind individual şi în grup.

MI: În câte orașe ajungeți?

Zoli Toth: 12 oraşe, iar detalii despre locurile în care vom concerta şi date găsiţi pe www.zolitoth.ro.

MI: Vorbim despre muzică, despre turneu, dar de unde vine pasiunea ta pentru sunete?

Zoli Toth: Este o boală de familie, a început cu bunicul, a continuat cu părinţii şi apoi cu mine. Copiii mei vor fi a patra generaţie de muzicieni din familie.

MI: Anul trecut ai avut o reprezentație „Classic and Smart” în cadrul Festivalului George Enescu, la marimba și vibrafon. Pe lângă faptul că ai ajuns pe o scenă care reconfirmă calitatea mzicii și muncii, te întreb, la câte instrumente știi tu să cânți?

Zoli Toth: Familia instrumentelor de percuţie este foarte mare. Practic, fiecare obiect pe care îl poţi lovi poate deveni un instrument de percuţie. Secretul este să ai răbdare să descoperi unde vibrează cel mai bine şi să ştii cum să loveşti pentru a avea cel mai bun rezultat pentru ceea ce doreşti tu să faci cu acel obiect. Numărul instrumentelor de percuţie “omologate” poate depăşi câteva zeci, fără nicio problemă.

MI: Eu te-am redescoperit la Gala Twin Art, HHC, dar tu te-ai  implicat în multe cauze sociale și ecologice de-a lungul anilor. Când și ce te-a motivat să faci aceste lucruri?

Zoli Toth: Îmi place să ajut şi vreau să dau şi eu înapoi măcar puţin, sub orice formă, din ceea ce am primit de la Dumnezeu.

MI: Tot pentru o cauză ecologică, s-a reunit și trupa Sistem, acum un an. Să ne așteptăm să se mai întâmple acest lucru?

Zoli Toth: Nu cred. Ne-am reunit chiar în 2014, cu ocazia Earth Hour, eveniment organizat de WWF la nivel mondial. A fost o descătuşare punctuală şi nu avem în plan, pentru moment, să ne reunim.

MI: Cu ce artiști ți-ai dori să colaborezi?

Zoli Toth: Nu m-am gândit la asta niciodată. În acest moment, mă gândesc doar la câţiva sportivi pe care aş vrea să-i bat la tenis de masă – am redescoperit acest sport şi mă relaxează foarte tare să îl joc.

MI: Nu mai suntem la început de an, dar care sunt obiectivele tale profesionale și personale, pentru perioada următoare?

Zoli Toth: Cât mai multe concerte, dar şi timp petrecut alături de familie.

MI: Mesaj pentru cititori.

Zoli Toth: Dacă sunteţi în cele 12 oraşe în care vom concerta sau în apropierea lor, vă invit să ascultaţi şi să vedeţi ”Bach in ShowBiz”. Nu veţi fi dezamăgţi şi veţi descoperi o nouă faţă a bătrânului Bach.