Istoria nu-i frumoasă dintr-un capăt într-altul, dar e frumos să o știi, să poți să gestionezi mai bine, prezentul. Mno, bun, n-ai vreme de povești, istorisiri și alea, alea, atunci numa fii atent la prezent că trăim niste vremuri despre care generațiile viitoare o să învețe la școală.

Săptămâna asta care vine, tandemul Merkel-Macron face primul pas spre refondarea Uniunii Europene. Efectiv, se renegociază cum va arăta UE pentru următorii ani.
Toată treaba-i complexă și complicată, dar pe scurt, așa cum discutam cu un OM cuMinte, nivelul de ambiție strategică îi foarte mare.
În primul rând, îi musai să se facă o reformă, deoarece arhitectura actuală a UE este creată în anii 90, pe vremea lui Mitterand și Kohl și se simte nevoia de refresh.
Apoi, dacă iese treaba, UE merge de acum înainte, bine merci, dacă nu o să asistăm la o divizare, Europa de Vest, Europa Centrală (Flancul Estic, de fapt), efectiv pe principii geopolitice, culturale și economice.
Și zic economice, că aici e asul din mânecă, respectiv economia țărilor dezvoltate în zona euro vs. țările în care nu-ți cumperi pita cu euro.
Despre nevoia de refondare a UE s-a tot vorbit după Brexit, dar pe lângă toate lucrurile care trebuie armonizate, cel mai important este să se pună de acord, cei doi Merkel și Macron. Nici nu mai amintesc că au profiluri diferite, nivel al experienței, evident diferit, țări cu ambiții și încăpățânări și clar că evit să mai amintesc că anul trecut când Macron a prezentat planul lui pentru Noua UE, a primit un val de critici de la politicienii germani.

În fine, este o discuție amplă, urmează vremuri interesante, decizii de care depindem și noi, dar acum #NumaZic că asta se pregătește și e #DeȘtiut.
… și o concluzie din care înțelege fiecare ce vrea 
Vba lui Răzvan Exarhu, nu suntem superiori și ne dezintegrăm, dacă nu ne asumăm vulnerabilitatea.
Zic.