Cred că cel mai frumos vis al omenirii este să avem pace fără (sa trecem printr-un) război, așa cum își dorea și W.Wilson.
Însă, am impresia că ne este mai la îndemână să ne atacăm, decât să ne iubim.

Acuma, n-are sens să fac eu o analiză a emoțiilor, a fricii care ne domină și ne face niște brute, dar țin să explic un mecanism al puterii. Acela că, nu-i așa important cine pe cine lovește și cât sânge se varsă, ci care are de câștigat. Uh… ce urât sună!

Știrea dimineții nu a fost că azi sunt Floriile, ci maratonul expulzării de diplomați, după atacul din 4 martie cu un neurotoxic aplicat pe portiere mașinii, asupra fostului colonel al serviciului de spionaj rus, Serghei Skripal, la Londra, în timp ce se afla cu fiica sa. UK condamnă Rusia pentru atac.

Să înțelegeți care-i faza, prima dată este #DeȘtiut că Serghei Skripal a fost acuzat în 2006, de înaltă trădare, pentru că a vândut informaţii spionajului britanic şi a fost condamnat la 13 ani de închisoare. Însă, nu a fost extrădat în Rusia. În 2010, el a făcut obiectul unui schimb de deţinuţi organizat între Moscova, Londra şi Washington şi s-a stabilit în Marea Britanie, unde fiică-sa, Iulia a venit, în 4 martie, în vizită.

În cazurile astea, diplomația este linia întâi pe frontul de „luptă”. Așa că, episodul a dus la expulzarea a circa 300 de diplomaţi de o parte şi de alta.
17 state membre ale UE + Statele Unite, Canada, Australia, Ucraina, Norvegia au explulzat 139 de diplomaţi ruşi acreditaţi la diferite ambasade şi consulate ale Rusiei.
23 de diplomați ruși au fost expulzați doar de către Marea Britanie, iar România s-a alăturat acestei acțiuni și a expulzat un diplomat rus.
Rusia a luat și ea măsuri şi a expulzat 23 de diplomaţi britanici, plus 59 de diplomaţi din alte 23 de ţări care au sprijinit Marea Britanie.
Faza e că au mai fost expulzări de diplomați, dar niciodată de amploarea aceasta și cu un așa ecou. Efectiv, statele occidentale s-au aliat împotriva Rusiei, din punct de vedere diplomatic.
Oțâr de analiză de detalii:
Neurotoxina este considerată „semnătura Rusiei” și are ca nume de cod „Novichock”, pentru că a fost produsă doar într-un laborator de cercetare militară de pe teritoriul Federaţiei Ruse, în timpul Războiului Rece.
No, Rusia a declarat că a distrus toate armele chimice cu ani în urmă, susţine că este nevinovată şi în apărarea sa, a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice.
Conform autorităților britanice, aprox. 130 de oameni au fost expuși toxinei, nu doar cei doi cetățeni ruși, țintele atacului. Este vorba de polițiștii care au intervenit, medicii, trecătorii, cei care erau prin preajmă în momentul atacului.
Rusia condamnă Marea Britanie că vrea să deschidă calea către un nou Război Rece.
No, ăsta-i (cred eu) cel mai important detaliu, deoarece Rusia a fost foarte puternică, influentă și împărțea lumea cu SUA, în perioada Războiului Rece. Ieșirea din acesta a dezavantajat-o, iar acum, când China galopează și din punct de vedere economic se ridică, în condiții de pace, va subclasa Rusia.

Așadar, poate că Rusia nu are nici o fărâmă de implicare în atacul cu arma chimică din Marea Britanie, dar o ajută foarte mult.
Încă ceva, atacul fiind cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, mesajul către diplomații ruși aflați în toate colțurile lumii, a fost unul simplu și direct: „Asta vi se-ntâmplă dacă jucați dublu! Vouă și familiei!” Așa că i-a potolit pe cei care aveau gânduri de rebeliune împotriva lui Putin.

Mai zic că un alt mesaj a fost acela că Marea Britanie este nesigură și poate să fie atacată oricând?
În fine, n-avem de unde să știm cine este în spate, putem doar să analizăm urmările.

Ce se-ntâmplă-n lume este trist, dar vă rog eu să țineți minte că-n lumea asta nu-i nimic de demonstrat, numa de făcut BINE!
… și dacă este de luptat cu ceva și de doborât este numai frica.