Mama, doar vino la ziua mea!

O învață că fiecare nor pufos este o jucărie de pluș care s-a pus pe cer astfel încât toți copiii, doar privind cerul să aibă cu ce se juca. O mai învață și că atâta timp cât pui mâna pe piept și de acolo se simte tic-tac, tic-tac, toate visele se îndeplinesc și ai pe cineva alături, inima ta.

Fetița privește, când ochii, când buzele, când mâinile mamei, o crede și zâmbește des, iar zâmbetul este răsplata cea mai de preț…

Peste câteva luni, cea mică împlinește 6 ani și vrea ursulețul cu urechi mici de pe cer… Este momentul în care pe obrajii palizi ai mamei se scurg firicele de lacrimi și îi promite că o să primească ursulețul.

Mama, dacă nu poți să mi-l dai, doar vino la ziua mea!

Are 34 de ani, a fost diagnosticată cu cancer de col uterin, descoperit prea târziu, nu are posibilitatea de a face tratamentul pentru a opri evoluția acestuia și…nu știe dacă va fi la ziua fetiței ei.

Este povestea tristă a multor femei din România, deoarece țara noastră are un singur program naţional de screening pentru cancer – cel pentru col uterin, însă 25% dintre medici şi 75% dintre femei nu au auzit de el.

Absenţa unor simptome vizibile, costurile mari implicate şi absenţa timpului sunt motivele principale pentru care femeile nu fac controale regulate.

Potrivit studiului “Afecțiuni oncologice feminine în România[1]”, nivelul scăzut de educație medicală, ignorarea primelor simptome ale bolii, lipsa decontarii pentru investigatiile de screening sunt principalele aspecte identificate atât de doctori, cât și de femei drept motive pentru aceste statistici îngrijorătoare. De asemenea, medicii susțin că fondurile insuficiente și lipsa unei promovări solide a importanței prevenției fac ca multe dintre femei să descopere maladia în stadii avansate.

Mai mult, dintre cele 62 de medicamente noi pentru cancer aprobate în ultimii 8 ani în UE, doar 8 medicamente se regăsesc în acest moment pe lista medicamentelor compensate din România. Doar 1 dintre aceste 8 medicamente este dedicat cancerului de col (dar nu este inca accesibil pacientilor pentru ca nu sunt publicate in Monitorul Oficial protocoale terapeutice si ghiduri de prescriere) si niciunul nu este destinat tratamentului cancerelor de sân sau ovarian.

Astfel, când vorbim despre depistarea, diagnosticarea şi tratarea cancerului de sân, cervical şi ovarian, supraviețuirea depinde de multe ori și de disponibilitațile materiale ale pacientei, iar acest lucrut TREBUIE să se schimbe!

Pentru  a sublinia prevenția și diagnosticarea precoce a cancerului ginecologic și mamar și acordarea de fonduri suplimentare pentru diagnosticarea corecta si tratamentul femeilor afectate de cancer, Fundația Renașterea a inițiat proiectul Coaliția pentru Sănătatea Femeii .

Acesta este gândit ca un parteneriat strategic între ONG-uri, autorități, media, asociații ale pacienților, societăți profesionale ale medicilor și toți cei interesați să se implice.

Coaliția pentru Sănătatea Femeii își propune să aducă în prim planul strategiei naționale de sănătate un program dedicat sănătăţii femeilor.

Obiectivele Coaliției sunt următoarele:

  • reafirmarea priorității prevenției și diagnosticării precoce a cancerelor ginecologice și mamare;
  • implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân;
  • promovarea adecvată a programului național de screening pentru cancerul de col uterin;
  • creșterea gradului de informare asupra importanței controalelor periodice în cazul cancerului ovarian;
  • acordarea de fonduri suplimentare pentru diagnosticarea corecta și tratamentul femeilor afectate de cancer;
  • implementarea unui program privind testarea caracteristicilor moleculare / genotiparea tumorilor, astfel încât să poată primi tratamentul potrivit, la momentul potrivit;
  • îmbunătățirea accesului pacientelor la cele mai noi descoperiri medicale în ceea ce privește diagnosticarea și tratamentul cancerelor ginecologice și mamare.

Deja Coaliția a făcut primul pas, prin inițierea studiului „Afecțiuni oncologice feminine în România”, cea mai amplă cercetare privind impactul cancerului de sân, de col uterin și al celui ovarian în țara noastră.

Acest studiu a demonstrat că:

  • nu există un program naţional gratuit de screening pentru cancerul de sân, deși acesta este considerat necesar atât de doctori cât și de femei;
  • programul de screening existent pentru cancerul de col uterin este organizat slab si implementat foarte prost;
  • lipsa de informare și educație medicală a femeilor este una dintre principalele bariere pentru un program de screening eficient.

Practic, accesul limitat la investigații medicale și tratament, precum și lipsa de informare a femeilor, ne plasează în fruntea Europei în ceea ce privește mortalitatea provocată de aceste trei boli.

Coaliția pentru Sănătatea Femeii trage un semnal de alarmă asupra faptului că România este una dintre cele trei țări din UE care încă nu au implementat un program național de screening pentru cancerul de sân, în condițiile în care procentul mortalității cauzate de această boală în țara noastră este de 36%, mai mare decât media europeană (29%). Cu excepția României, Greciei și Slovaciei, toate țările membre ale Uniunii Europene au funcționale programe naționale de screening pentru cancerul de sân, unele dintre ele în derulare încă din anii `70.

În continuare, Coaliția își propune să realizeze o analiză a impactului macro-economic și social pe care aceste forme de cancer le au, în România anului 2016, date care vor fi disponibile în 2017.

Printr-un efort comun și susţinut al tuturor actorilor cheie ai sistemului medical și ai societății românești, putem ajuta femeile din România să aibă mai multe șanse la viață.

Povestea norilor nu este doar o poveste… este realitatea multor femei din România, iar o societate care neglijează sănătatea este o societate cu un viitor bolnav…

Este vital ca femeile din România să fie conștiente de faptul că screening-ul periodic face diferența între viață și moarte, dar și să aibă toate, indiferent de situație financiară, accesul la astfel de programe!

[1] Studiul “Afecțiuni oncologice feminine în România” a fost realizat de Centrul ISRA la inițiativa Coaliției pentru Sănătatea Femeii