Știți liniștea aia dinaintea furtunii? Exact așa e și cu Ucraina. Dacă până acum ceva vreme, de pe agenda media au cam lipsit știrile de acolo, acum ne trezim că separatiștii proruși vor să creeze un nou stat în locul Ucrainei, Malorusia, cu capitala la Doneţk.

„Kievul va rămâne un centru istoric şi cultural, dar fără statut de capitală… Este ultima noastră ofertă pentru ucrainieni, dar şi pentru toate ţările care susţin războiul civil din Donbas… Drapelul hatmanului Boigdan Hmelniţki este repus în drepturi ca drapel naţional al Malorusiei… Nu este o Revoluţie, este o întoarcere la istorie.”- Aleksandr Zaharcenko, liderul separatist.

Am putea să zicem că intrăm într-o nouă fază a conflictului pe frontul de Est. Moldova deja este apropiată de Kremlin, prin ungerea lui Igor Dodon, iar prin acțiunea #Malorusia, Ucraina va fi și mai destabilizată, în lipsa unei alternative proUcraina, puternice. Mai mult, Donald J. Trump a aruncat povestea aia cu legătura dintre Kiev şi echipa de campanie a lui Hillary Clinton.

În contra balans avem apropierea Ucrainei de NATO și UE, dar tot a praf de pușcă miroase.

#DeȘtiut

Denumirea asta de Malorusia, adică „Rusia Mică” a mai fost aplicată Ucrainei, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, după ocuparea acesteia de către Rusia, odată cu împărţirile statului poloni-lituanian între vecinii săi mai puternici (Imperiul Rus, Imperiul Habsburgic şi Prusia). De asemenea, până spre sfârşitul secolului al XIX-lea, cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei controlat de Imperiul Rus a fost numită „Rusia Mică”, iar populaţia ucraineană şi limba vorbită de ea a fost numită „malorusă”.

2

Comments