Update:

Am bucuria să vă anunț că în data de 12 decembrie, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” va susține un concert extraordinar de Crăciun, la Bistrița, la Palatul Culturii, ora 18:00. Mai multe detalii despre eveniment, AICI.

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin, Corul Madrigal a susținut peste 4100 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat “brand de țară”.

M-am bucurat să aud că deosebitul cor dirijat de Anna Ungureanu a ajuns la Satu Mare, iar bucuria a fost și mai mare, când am aflat că sala în care a concertat, s-a umplut până la refuz.

Mai mult, peste 250 copii, tineri și vârstnici din corurile sătmărene au cântat alături de membrii Madrigalului.

„În corul meu am copii români, maghiari, șvabi și romi. Deseori aceste diferențe dintre ei sunt surse de conflict la școală, dar niciodată la cor. Pentru a putea să cânte împreună trebuie să se asculte unul pe altul și să se armonizeze între ei. Asta reușește muzica, să șteargă diferențele sociale. Pentru mine, ca profesor de cor, acest workshop a fost un cadou neașteptat. Specialiștii Corului Madrigal ne-au oferit cu generozitate cunoștințele lor, dar dincolo de profesionalism, cel mai mult m-a impresionat empatia acestor oameni, pentru că muzica nu se poate face fără empatie, ne-a mărturisit Anamaria Gal, dirijoarea Corului de copii ARDENTE.

Cu această ocazie, conducerea Corului Madrigal au avut întâlniri de lucru cu primarii din județul Satu Mare, cu președintele Consiliului Județean și cu alți reprezentanți ai autorităților locale pentru implementarea în școlile sătmărene a programului Național Cantus Mundi, care are ca scop integrarea socială prin cânt coral a copiilor și tinerilor, indiferent de etnie, religie sau statut social.

„M-au emoționat dăruirea și pasiunea membrilor Corului Medieșana, dar mai ales entuziasmul publicului din Medieșu Aurit. Evenimentul acesta mi-a reconfirmat că proiectul Cantus Mundi poate avea efecte concrete și palpabile și că, în special pentru comunitățile mici și eterogene, este esențială generarea de nuclee culturale care să creeze unitate socială. Corurile de copii pot fi aceste nuclee, aici copiii și tinerii își pot găsi identitatea personală, învățând în primul rând să îi accepte și să se armonizeze cu ceilalți. Așa cum Medieșul Aurit a fost ținut laolaltă timp de 8 decenii de acest nucleu cultural reprezentat de corul Medieșana, așa și România poate fi unită, mai ales în rândul tinerelor generații, prin înființarea cât mai multor coruri de copii”, a spus Emil Pantelimon, manager al Corului Național de Cameră „Madrigal Marin Constantin”.

Ce părere ați avea, dacă ar veni Corul Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” la Bistrița?

*În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul “Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.