La fiecare 6 ore, în România…

Aș vrea să încep prin a spune o poveste frumoasă despre copii, însă o să-ți zic direct: în fiecare an pierdem aproximativ 1500 de nou-născuți.  Asta înseamnă că, un copil mai mic de 1 an moare la fiecare 6 ore în România, iar o treime din aceste decese ar putea fi prevenite.

Lasă statul, politica sau alte sisteme, vezi ce poți să faci tu, pentru a schimba realitatea asta tristă. Implică-te!

Dacă reprezinți o firmă care a înregistrat profit anul acesta, direcționează 20% din impozitul pe profit către Salvați Copiii România. Cheltuiala este deductibilă, iar costul pentru companie este zero.

Contractul de sponsorizare îl găsești la: http://salvaticopiii.ro/?id2=0004000300000003

Încă nu ești convins?

România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015. Cei mai mulți copii au murit din cauze prevenibile sau tratabile. Cu un sistem medical pregătit să îi salveze, acești copii ar fi supraviețuit.  

În sensul acesta, Salvați Copiii România a dotat, doar în 2016, 31 de maternităţi cu aparatură medicală performantă, asigurând astfel supraviețuirea nou-născuților care au avut nevoie de intervenție medicală urgentă.

…, iar Sofia respiră, pentru că maternitatea a avut ventilator. Trei surori au rămas împreună, în viață.

De când se știe, și-a dorit doi copii. După multe luni de tratament, puțin după ce împlinise 27 de ani, Cristina a primit vestea pe care o aștepta cel mai mult. Nu un copil, nu doi, ci trei, trei copii îi vor îmbogăți viața.

A știut din primele luni că există riscul de a naște prematur, dar ce mamă ar putea pune răul înainte? “Totul va fi bine. Ele, cele trei fete ale mele, vor fi bine”, și-a repetat Cristina, dimineață de dimineață și seară de seară.

Ziua marii întâlniri nu  fost la fel de bună ca în cazul mamelor care nasc la termen. Sigur, a fost o bucurie imensă, dar tremurândă, pentru că fetele au venit pe lume la doar 28 de săptămâni. Și a mai fost și teama drumului: Cristina nu a putut naște în orașul ei, în Caracal, pentru că maternitatea de acolo nu este pregătită să țină în viață trei prematuri. 170 de kilometri a mers Cristina până la București, câteva ore în care a trecut de la emoție la teamă, de la bucurie la angoasă.

Sara, Nicole și Sofia s-au născut la maternitatea Filantropia. Cea mai puternică a venit pe lume Sara: 1050 grame. Cea mai vulnerabilă a fost Sofia, care cântărea la naștere numai puțin peste 800 de grame. Au avut șansa ca în maternitate să existe, în acea zi, trei incubatoare disponibile. Fără incubator, niciuna dintre ele nu ar fi reușit. Pentru Sofia a fost și mai greu: fetița a avut nevoie de suport respirator și întâmplarea cea bună a făcut să existe un ventilator donat cu puțină vreme înainte de Salvați Copiii maternității Filantropia.

Cu fiecare zi care trece, fetele prind puteri din ce în ce mai miraculoase. Cristina le vizitează în fiecare zi, le povestește despre lume, le încurajează. Deși știe că nici un om nu poate muta munții, Cristina le promite că, pentru ele, mama va muta munții. Numai să prindă puteri, să le poată lua în brațe, pentru că încă nu a avut voie să le ia în brațe, să le legene, să le mângâie obrăjorii. Încă puțin și le va putea duce acasă. Uneori, își amintește primele zile și încă tremură la gândul că Sofia nu ar fi putut fi ajutată să respire. De un ventilator a depins viața unei fete atât de determinate să trăiască, încât parcă ea își încurajează, astăzi, mama.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici. Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2016.

SALVAȚI COPIII!