Internetul pe care-l știm noi și este la vedere (blog-uri, portaluri, surse de știri, site-uri video, Facebook etc.) se numește Surface Web sau #ClearWeb.
Partea nevăzută, Deep Web sau #DarkWeb, adică cea mai mare parte, aproximativ 90% din net, ascunde… droguri, armament, identități false, pornografie, electronice etc.
Specialiștii compară internetul cu un iceberg care plutește și lasă la suprafață Clear Web-ul, adică doar cei aproximativ 10% din întregul lui volum.


Zilele acestea, cercetătorul Gwern Branwen a dat publicității un studiu de cercetare care face o radiografie a Internetului ascuns, respectiv a celor mai cunoscute 3 piețe de desfacere Silk Road, Agora și Evolution. (surs[ grafic- https://www.deepdotweb.com/…/past-dark-net-data-brought-li…/ )

#DeȘtiut
Deep Web a apărut în armata SUA. Aceasta îl folosea drept canal de comunicare nedetectabil. Astfel, în 1995 a apărut conceptul de ”onion routing”, iar mai târziu The Onion Router Project sau #TOR.

În 2004 proiectul TOR a fost făcut public și doi ani mai târziu a apărut serviciul care funcționează și azi și care reprezintă o poartă spre Deep Web.

În 2015, s-a realizat un test cu un robot care avea la dispoziție, săptămânal, echivalentul în moneda digitală Bitcoin a 100 de dolari. Cu acești bani, Random Darknet Shooper (RDS) cutreiera piața Agora și a achiziționat: copia unui pașaport maghiar, echipaj de spionaj, droguri, țigări, replici la articole de îmbrăcăminte de brand.

De mai bine de un an, Statul Islamic şi-a mutat site-ul de propagandă pe dark net, unde poate fi accesat prin Tor, pentru a-l face mai puţin susceptibil la atacuri care îl pot închide.
#DeepExperienceIsNeverPeaceful