A fi om înseamnă (printre altele) să gândești, înainte să faci un lucru. Calci peste impulsul de moment, analizezi un pic bomba emoțională, apoi acționezi.
 
Orgoliu este o flatulență emoțională, clar că negestionată, care murdărește caracterul.
De fapt, poate cea mai hâdă simțire ce se naște-n sufletul omului este orgoliul ăsta. Din cauza lui au curs râuri de sânge și lacrimi, s-au distrus vieți, s-au stins prietenii și licăriri de iubire.
 
Este semnul oamenilor și inimilor mici, iar în spatele lui stă teama și neîncrederea în sine, ambele mascate de frustrare. Frica de a fi îndepărtat, de a pierde, teama de a nu fi iubit, de a fi respins, judecat, criticat etc.
 
De aceea, ori de câte ori simt că-n cineva pâlpâie orgoliu, fie mă-ndepărtez, fără pic de remușcare, fie îl îndemn să facă diferența.
Adică, să-și canalizeze toată energia în a face bine, în a fi bun!
 
Din punct de vedere al profilului psihologic, să zic așa, cei orgolioși au (și) elemente de personalitate narcisistică, adică dorința să iasă în evidență și să câștige mereu, se cunosc destul de puțin pe sine, sunt egocentriști, caută confirmare și aplauze la ceea ce fac.
Din punct de vedere al limbajului, au un stil grăbit, adică vorbesc repede și utilizează în mod curent expresia:”Da, știu!”
Evident că nu știu totul, dar așa simt că se plasează deasupra tuturor, lăsând senzația de dominare.
 
Mno, bun! Ce încerc eu să fac aici, este să vă zic că nu-i ceva cool să fii orgolios, ba din contră. Efectiv, nu te ajută cu nimic, de fapt îți arată slăbiciunea și face mult rău altora.
La masa de vis a vis, tocmai a ieșit în evidență expresia „O distrug, numa din orgoliu, o să fac bla, bla” și chiar m-a întristat.
 
În viața asta, necazurile vin oricum, nu le mai face și tu. Evită să te mânjești cu lucruri mizerabile, alege să mângâi, să fii diferit și apreciat pentru bunătatea ta, nu pentru răutate.
 
Efectiv, consumă-ți energia cu #FapteBune!
 
Orgoliul plasează omul într-o luptă continuă, aceea de a dovedi ceva și a câștiga ceva, însă mereu, pe plan emoțional te va face să pierzi și îți împiedică dezvoltarea.
 
Îmbracă-te mereu în hainele bunătații și vei fi mereu frumos!