Dacă unii zic că „Toate drumurile duc la Roma”, un tip cu creier interesant, Haushofe vorbea despre un alt drum, „Drumul spre Est”. Teoria „Drang nach Osten“ se bazează pe ideea că cine va controla Ucraina, va influența împărțirea sferelor de influență în Eurasia.
După mai bine de un secol de la lansarea acestei idei, am putea să zicem că teoretic suntem la nivel practic, știm, dar deocamdată suntem spectatori.

SUA se apropie de Europa Centrală și de Est, de voie de nevoie, iar Ucraina pare că se pregătește de o aderare la NATO (coordonându-și acțiunea cu Georgia). Bine, ei vor să intre și în UE, însă din punctul meu de vedere este foarte puțin probabil să se întâmple asta.

Faptul că SUA sprijină Ucraina e de bine, doar că există alți trei actori, Franța, Germania, Olanda, care au alte treburi și jocuri și vor continua să stea cu spatele la Ucraina. Așa că, cei care vor să se întâmple magia, spre cei trei magnifici ai Vestului tre’ să-și îndrepte atenția.

Simpaticu’ ăsta de Emmanuel Macron face o manevră politico-diplomatică și va discuta la telefon săptămâna aceasta cu Putin, Angela Merkel și Petro Porosenko despre situația din Ucraina. E ceva, dar departe de a se lua măsuri concrete.

Oricum, până vedem cu cine face echipă Ucraina, Rusia şi-a sporit deja prezenţa militară la graniţa cu Україна și a amplasat trei divizii destinate desfăşurării unor acţiuni rapide de ofensivă.

Ar fi păcat să se repete povestea din 2008 cu Bush, când la București fiind, a propus invitarea Ucrainei în NATO, iar Germania și Franța s-au opus. Ar fi păcat, nu pentru că Rusia, ci pentru că țările acestea au niște valori de politică externă, iar drumul spre Este, vezi tu este legat de Vest.
Dacă Estul o să fie fierbinte, cu guturai, Vesul cu siguranță va strănuta.

A… și un #Update la ce scriam acum ceva vreme. Este #DeȘtiut că prin fondul coordonat de România, NATO a trecut la faza a doua de implementare unui program de cyber-security pentru Ucraina, dintr-un fond de 1 milion de euro.

Sursă foto