În momentul acesta, pe externe sunt două știri care bubuie:
Londra expulzează 23 de diplomaţi ruşi, după ce Moscova a refuzat să explice cum un agent neurotoxic rusesc a fost folosit împotriva unui fost dublu agent rus, fostul colonel GRU Serghei Skripal, în Marea Britanie. Așadar, Rusia neagă că a fost implicată în tentativa de asasinare a fostului spion S. Skripal şi a fiicei sale Iulia, iar tămbălău este mare, pentru că Moscova a refuzat să coopereze, până la ultimatumul dat de Londra, în miezul nopţii de marţi spre miercuri.

Diplomatic este o mișcare de forță și nu-i prima de felul ăsta. Cazul Litvinenko din 2006 este de notorietate, când Aleksandr Litvinenko, tot un fost spion a fost iradiat cu Poloniu, în Londra. Asta s-a lăsat cu răcirea considerabilă a relațiilor dintre cele două țări, pentru că Rusia a refuzat să-l extrădeze în Regatul Unit pe principalul suspect, Andrey Lugovoy.

Ce urmează, acum? Păi, devine subiect de discuție și dispută și chiar dacă-i pe Brexit, Marea Britanie și UE se vor armoniza din punct de vederea al sancțiunilor luate împotriva Rusiei. Cred…

️În cazul de mai sus, Secretarul de stat american Rex Tillerson a fost “pe deplin convins” că Rusia se află în spatele otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal, în Regatul Unit. Asta se întâmpla ieri, apoi Rex Tillerson a fost demis de Trump, fără să fie anunțat.
Acum, demiterea asta nu i se trage (musai) de la declarația cu privire la scandalul diplomatic dintre UK și Rusia, între Trump și Tillerson fiind de ceva vreme o tensiune, pe tot felu de subiecte, de la acordul privind programul nuclear iranian, la acordu climatic de la Paris, până la… gestionarea relației și negocierile cu Coreea de Nord.
Aici, alta-i faza interesantă. L-a făcut secretar de stat pe Mike Pompeo, directorul CIA.
Ce ne arată treaba asta? Păi, simplu …faptul că Trump îți fixează-n poziții cheie oamenii, iar cei ce nu s-au subordonat, au plecat. Să mai zic că din echipa cu care a pornit el la drum, acum un an și două luni, au plecat 21? E mult… și neproductiv.

În fine, cu schimbarea asta, știm ceva, sigur, că nu știm încotro merge politica externă a SUA.
Mike Pompeo…baftă! Sunt curioasă cât te ține (Donald în funcție)!

PS: Gina Haspel va fi noul director al CIA, fiind şi prima femeie la conducerea CIA.

Și când te gândești că-n viața asta n-ai nimic de demonstrat, doar de făcut Bine. Uf!