Când un om îți face rău, tu ai de făcut doar două lucruri:
1. Să-i spui că este nesimțit și că ar fi bine să-nceteze, că nu se ajunge nicăieri și
2. Să fii bun cu el. Atât!

Cred foarte mult în asta și de câte ori văd că răutatea trece niște bariere, ajungând la ură, mă-ntreb ”De ce-s oamenii răi?”
…, iar cartea asta #MusaiDeCitit– ”De ce se ucid oamenii” te face să-nțelegi de ce ajungem noi oamenii, ființele astea raționale, să fim niște brute.

• Numai în secolul XX au fost uciși circa două sute de milioane de oameni în războaie. În același secol, omul a inventat arme teribile ce pot provoca nu doar extincția speciei umane, ci si distrugerea întregii planete.
Și totuși, omul este o ființă uimitoare, singura înzestrată cu rațiune, un explorator înnăscut care a ajuns deja pe alte corpuri cerești, un creator de excepție, un univers unic și irepetabil de emoții și sentimente nobile.
Dar și un rezervor de pasiuni mistuitoare, de ură și de cruzime. •

Cartea pornește de la genocid și trece prin explicarea teoriei învățării sociale, a frustrării și disonanței cognitive și (cel puțin până la pagina 94, unde sunt eu acum), te face să-nțelegi că nimeni nu se naște cu ura față de altă persoană din cauza culorii pielii, a trecutului, a ideologiei politice sau a religiei.
𝙊𝙖𝙢𝙚𝙣𝙞𝙞 𝙞𝙣𝙫𝙖𝙩𝙖 𝙨𝙖 𝙪𝙧𝙖𝙨𝙘𝙖, în principiu ca mecanism de adaptare în fața fricii.

Însă, dacă oamenii pot învăța să urască, 𝙥𝙤𝙩 𝙛𝙞 𝙞𝙣𝙫𝙖𝙩𝙖𝙩𝙞 𝙨𝙞 𝙨𝙖 𝙞𝙪𝙗𝙚𝙖𝙨𝙘𝙖, deoarece 𝙙𝙧𝙖𝙜𝙤𝙨𝙩𝙚𝙖 𝙖𝙟𝙪𝙣𝙜𝙚 𝙢𝙖𝙞 𝙪𝙨𝙤𝙧 𝙞𝙣 𝙞𝙣𝙞𝙢𝙖 𝙤𝙢𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙙𝙚𝙘𝙖𝙩 𝙙𝙪𝙨𝙢𝙖𝙣𝙞𝙖 și… le face bine!

Cartea asta merită o recenzie și promit să-mi fac timp să o scriu. Vă super recomand să o citiți!