A venit #momentulĂla când vorbim despre cumpărături, cadouri, hărmălaie. Dacă de ale gurii (poate) nu comand online, cadourile sunt deja comandate de pe net.

Scăpăm de unele, dar e posibil să ne pice greu altele, deoarece în perioada următoare, de creștere accentuată pentru cumpărăturile online,  s-ar putea să ne trezim cu facturi neașteptate de Crăciun, dacă ne sunt compromise dispozitivele.

Conform Deloitte, 83% dintre utilizatori intenționează să cumpere online pentru Crăciun și să cheltuiască mai mult cu aproximativ 228 de dolari/ gospodărie, comparativ cu 2016. Însă, având în vedere că infractorii cibernetici au propriile planuri, costul mediu al înlocuirii datelor care sunt furate sau afectate ar putea să adauge încă 636 de dolari la facturile de Crăciun, conform cercetării realizate de Kaspersky Lab.

De la atacuri ransomware care obstrucționează accesul utilizatorilor la datele lor dacă nu este plătită o răscumpărare, la e-mailuri phishing și vânzarea detaliilor de cont bancar celui care oferă cel mai mult pe piața neagră, dispozitivele noastre sunt o sursă importantă de profit pentru infractorii cibernetici.

”Riscul compromiterii datelor este accentuat în această perioadă a anului, când utilizatorii petrec mai mult timp și cheltuiesc sume mai mari online, folosesc e-mailul pentru a verifica comenzile și datele de livrare, se bazează pe rețelele publice de Wi-Fi atunci când ies în oraș, pentru a verifica prețurile online, fac tranzacții și țin legătura cu prietenii și familia”, spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. ”Ținând cont că sezonul petrecerilor este în plină desfășurare, crește și probabilitatea ca utilizatorii să-și piardă telefonul sau să fie mai puțin atenți cu securitatea. Astfel, este foarte important să luăm măsuri pentru a proteja informațiile și amintirile dragi de pe dispozitive și a nu ne strica dispoziția de sărbătoare.”

În ciuda pericolelor și a potențialelor riscuri, cercetarea Kaspersky Lab arată că doar jumătate (50%) dintre consumatori fac backup pentru informațiile lor, în timp ce 34% recunosc că nu fac backup online. Acest lucru ar putea lăsa mulți utilizatori fără bani și fără acces la datele lor, de Crăciun. Există, însă, o cale sigură de a evita durerile de cap și costurile nedorite. Backup-ul la intervale regulate și creșterea măsurilor de securitate asigură liniștea sufletească a utilizatorilor pe tot parcursul anului, știind că informațiile lor sunt protejate și recuperabile.

Protejarea datelor importante, indiferent când, unde și cât de mult este folosit dispozitivul, poate fi realizată urmând câțiva pași simpli:

  • Fiți pregătiți – asigurați-vă că aveți instalată pe dispozitiv o formă de protecție online. Activați-o în special când faceți cumpărături online sau folosiți o rețea publică de Wi-Fi pentru o tranzacție.  Soluțiile complexe de securitate vor bloca atacurile, vor rezolva vulnerabilitățile de software și vor căuta orice activități rău intenționate în procesele de sistem, pentru a preveni distrugerea, modificarea sau furtul fișierelor personale.
  • Accesați doar site-uri sigure – cumpărați doar de pe site-uri de încredere, a căror adresă începe cu prefixul https. Acest lucru înseamnă că datele tranzacțiilor sunt criptate. Nu uitați, dacă o ofertă de pe Internet sau primită prin e-mail de la o companie de care nu ați auzit vreodată sună prea bine ca să fie adevărată, atunci cel mai probabil chiar așa este. Fiți foarte atenți, inclusiv atunci când căutați ofertele perfecte.
  • Amintiți-vă mereu – păstrați-vă amintirile dragi intacte cu ajutorul backup-ului criptat. Acest lucru înseamnă că doar titularii pot accesa fișierele cu o parolă, păstrându-le în siguranță în cazul în care dispozitivul ar fi pierdut, furat sau infectat cu malware. Acest lucru vă asigură că nu vă veți pierde datele nici în perioada sărbătorilor.
  • Nu există limite ale siguranței – faceți câteva copii ale datelor importante, cel puțin una dintre ele fiind pe un serviciu cloud de încredere. Astfel, dacă se întâmplă ceva neplăcut, veți putea să vă recuperați și să accesați fișierele de oriunde și oricând.
  • Folosiți parole puternice – este important să folosiți parole complexe pentru toate conturile și serviciile pe care le folosiți. Evitați să alegeți aceleași parole pentru diferite conturi, pentru că vor fi compromise toate dispozitivele, în cazul unui atac.
  • O ală soluție ar fi Kaspersky Total Security, alta ar fi să nu cumpărați online, însă în zilele noastre e cam imposibil.

Spor la cumpăraturi online și offline, numa cadouri să fie!