🇷🇴🇪🇺 România are deja de o lună preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi am văzut cu toţii că sunt multe întâlniri, discuţii, audieri de miniştri, prezentări de obiective, vizite la Bucureşti şi în alte oraşe din Europa.
❗️Pe lângă acestea, se întâmplă lucruri la care publicul are mai puţin acces; se poartă negocieri pentru dosarele de pe agenda #UE, pentru ca ele să fie închise şi cetăţenii să poată beneficia de rezultatele lor.

↪️ Aflați cine se ocupă de toate acestea și alte informații utile despre#Ro2019EU, din interviul acordat de ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, la “Pașaport diplomatic”, pe Digi24⤵️

(dacă ești pe smartphone și nu se vede materialul video, dă click –AICI.)

Luminiţa Odobescu: În momentul actual munca noastră este puţin diferită de munca clasică a unei reprezentanţe permanente, pentru că asigurăm preşedinţia rotativă a Consiliului UE, asta înseamnă că practic prezidăm reuniunile de grup de lucru, prezidăm reuniunile ambasadorilor şi prezidăm întâlnirile ministeriale. Practic, în momentul actual asigurăm, în afară de prezidarea acestor reuniuni, ca să spun aşa, o muncă intensă de coordonare, de coordonare şi de pregătire împreună cu celelalte state membre, împreună cu Comisia Europeană, a reuniunilor şi a documentelor pe care noi le punem pe masă, documente care trebuie să asigure un compromis astfel încât să permită adoptarea actelor legislative. În plus, în această perioadă, pentru că suntem la final de legislatură, suntem activi implicaţi în trialogurile cu Parlamentul European, respectiv în dialogul, negocierile cu PE ca să încercăm să finalizăm cât mai multe din dosarele legislative care se află în prezent pe masa Consiliului. Este o muncă imensă de coordonare, de coordonare în primul rând între statele membre, pentru a obţine un mandat care să ne permită să mergem să negociem cu Parlamentul European de la nivel de lucru, până la nivel ministerial şi să încercăm să obţinem un acord pe aceste documente. În plus, faţă de aceasta, cum spuneam, sunt foarte multe trialoguri. Deja, dacă mă gândesc bine în prima parte am avut peste 40 de trialoguri de la nivel tehnic, până la nivel ministerial, cu Parlamentul European, este o muncă imensă la final de legislatură, iar perioada pe care o avem în faţa noastră este una extrem de limitată, care să ne permită şi să formalizăm, să adoptăm, în consiliile ministeriale, pe partea de consiliu, respectiv de plenul parlamentului european pe partea de parlament european.

Luminiţa Odobescu: Prin obiectivele concrete pe care şi le-a pus sub această pălărie: Europa ca actor global. Este important să consolidăm rolul UE şi să începem în vecinătatea apropiată, Balcani, dar şi ţările din Parteneriatul Estic. De aceea, ele sunt prioritare pe agenda noastră, procesul de extindere într-un sens mai larg şi acţiunile legate de promovarea dialogului şi susţinerea parcursului european în ceea ce priveşte ţările din Balcanii de Vest. În egală măsură, Parteneriatul Estic, pentru că în acest an sărbătorim 10 ani de la semnarea Parteneriatului Estic, intenţionăm să organizăm mai multe evenimente în România în marja diverselor reuniuni ministeriale, care vor avea loc în România sunt invitaţi şi partenerii noştri din Parteneriatul Estic şi cu ocazia sărbătoririi celor 10 ani intenţionăm să organizăm un eveniment la nivel înalt, la Bruxelles, în luna mai. Dar aceasta este doar o bucăţică, pentru că sunt şi alte provocări în domeniul multilateral, unde încurajăm foarte mult şi suntem implicaţi ca şi preşedinţie în dialogul pe teme comerciale, ne-am propus să putem să închidem câteva acorduri comerciale în perioada preşedinţiei, lucrăm intens, nu este întotdeauna simplu, susţinem rolul întărit al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, este un obiectiv prioritar pe care l-am pus deja pe agendă şi la toate reuniunile ministeriale este promovat, sunt aspectele de apărare de asemenea, când vorbim de vecinătate nu ne-am limitat numai la vecinătatea estică, ci şi vecinătatea sudică, mai ales într-un context în care facem faţă multor provocări legate de migraţie şi nu numai, deci este o agendă extrem de plină şi complexă şi încercăm să răspundem cât mai bine provocărilor actuale în materie de politică externă.

SURSĂ: https://www.digi24.ro/