Vorbim mult despre întoarcerea la rădăcinile noastre, la tradiție, identitate, spiritualitate, dar ce facem pentru a recrea legătura dintre acum și atunci? Cred că prea puține.

Totuși, o mână de oameni cu suflet românesc, voință și dragoste pentru folclor, n-au zăbovit și au realizat un eveniment în care rădăcinile noastre sunt oglindite în folclor și lied – „Îzvor de cânt”.

Acest eveniment este deopotrivă îndrăzneț și singular în spațiul cultural bucureștean și național, adresându-se unui public educat, chiar elitist.

Spectacolul, cu un concept inedit în peisajul muzical românesc, îi are ca protagoniști pe Daniel Magdal (tenor), Ioana-Maria Ardelean (interpretă de folclor), prof. Aurel Mustățea (pian) și prof. Diana Spînu (pian). Astfel, în zilele de 7, 8 și 9 Aprilie, de la ora 19:30, scena Teatrelli va găzdui un act artistic capabil să propună noi moduri de abordare a celor două genuri muzicale: folclorul și lied-ul.

„O călătorie spre noi, spre înăuntrul nostru profund, spre ceea ce suntem și uităm, spre ceea ce ar trebui să fim mai des noi.”- Ioana Maria Ardelean, interpretă de folclor.

Când o asculți pe Ioana Ardelean vorbind cu atât de mult drag despre folclor, tradiții, identitate, realizezi că rădăcinile noastre ascund comori care abia așteaptă să fie redescoperite, să fie repuse cu grijă în sufletul tuturor românilor, pentru a nu se pierde.

Astfel, “Îzvor de cânt”, evenimentul care va avea loc în 7-8-9 aprilie 2016, propune un dialog viu între cântecul popular din zona Bistriței-Năsăud, a Mureșului și Maramureșului (aducând laolată cântecul de dragoste, doina, învârtita – cântece din repertoriul lui Gheorghe Palcu, al Corneliei Ardelean-Archiudean, al Mariei Butaciu și al Ioanei Maria Ardelean) și miniaturile vocal-instrumentale culte inspirate de muzica folclorului ardelenesc create de compozitorii și culegătorii de folclor George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Sabin Drăgoi, Constantin Brăiloiu, George Stephănescu, Achim Stoia, Emil Monția și Aurel Mustățea.

Inițiatorii proiectului susțin că există o legătură puternică între folclorul și liedul românesc, iar prin eveniment doresc să scoată la lumină valențele pregnante ale acestei legături, să aducă publicul tânăr și publicul educat mai aproape de foclorul adevărat, acela care a fost, de-a lungul timpului, sursă generoasă de inspirație a unor mari compozitori precum George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Sabin Drăgoi, Felicia Donceanu, care au spiritualizat folclorul, realizând în miniaturile lor vocal-instrumentale adevărate confesiuni lirice care definesc trăirea autentică a sufletului românesc.

De asemenea, prin “Îzvor de cânt” artiștii doresc să creeze un spațiu-timp care să le ofere celor prezenți posibilitatea unei interacțiuni cu un anumit tip de act artistic, capabil să propună noi moduri de abordare a celor două genuri, dar și să deschidă calea unor întrebări de genul “cine suntem?”, “ce ne definește?”.  După cum spunea compozitorul George Enescu, muzica este „graiul în care se oglindesc fără putință de prefăcătorie însușirile sufletești ale omului și ale poporului său”.

Acest dialog va releva dorința românului de a se exprima prin cântec în momente importante ale existenței sale: când este fericit, când iubește, când se simte singur, când jelește, când îi este dor. Textele populare, dar și cele ale poeților, muzica de sorginte folclorică impresionează prin adevăr, simplitate și modestie, fiind expresia supremă a intimității.

Inițiatorii cred cu tărie că publicul tânăr și publicul educat are nevoie să fie adus mai aproape de folclorul românesc adevărat, dar și de creațiile muzicii culte românești. Din păcate, persoanele cu un nivel ridicat de educație, inclusiv tinerii, au o percepție negativă asupra folclorului. Este adevărat că, la baza acestui fenomen, stă faptul că, de o lungă perioadă de timp încoace, se promovează un anumit tip de manifestări în special în zona muzicii populare, manifestări care s-au îndepărtat profund de esența folclorului și care creează o imagine distorsionată asupra acestuia, cu unele accente mai degrabă negative.

În tot acest context, evenimentul „Izvor de cânt” este binevenit, un loc de interacțiune pentru publicul educat și, mai ales, pentru publicul tânăr, un spațiu care să ofere o alternativă la consumerism, manelizare, comercializare excesivă și kitsch.

„Sper că toți ce care vor veni la eveniment să plece cu ideea că folclorul nostru și muzica noastră cultă poartă în ele adevăr și lumină, că vorbesc despre noi, iar ceea ce suntem noi izvorăște din sentimentele și trăirile pe care, de-a lungul timpului, le-am pus în sunete și în cuvinte simple.”- Ioana Maria Ardelean, interpretă de folclor.

Vă recomand să veniți și voi la evenimentul „Izvor de cânt”, un eveniment care îmbină calitatea actului artistic cu acea căutare permanentă de a exprima identitatea, un eveniment menit să ne reamintească de rădăcinile noastre, de frumusețea tradițiilor, a cântului și a oamenilor care insistă să ducă folclorul mai departe.