Era glod, cu toate că ninsese de dimineață, iar galoșii de cauciuc erau plini de humă. De la poartă, s-a auzit un strigăt subțire care a declanșat: lătrat de câini, cântat de cocoș, hărmălaie. Bunica, după cum vedeam, îi știa glasul și pășind agale, a mers spre poartă.

Eu stăteam cu fruntea lipită de geamul rece și așteptam, așteptam să văd cine vine la noi.

Era o fetiță cu părul nepieptănat, un fâș roșu, foarte mare pentru ea, teniși fără șireturi și mâinile înghețate de frig. Cerea de mâncare.

  • „No, stai aici și până îți spune o poezie, io vin.”

Nu i-am zis nimic, am stat și m-am uitat la ea minute-n șir, până când bunica s-a dus în camera din față să-i scoată niște carne din găleata cu unsoare (o delicatese, de care se atingea rar), i-a tăiat o jumătate din pită, i-a așezat în plasa cu cartofi, sticla de ulei, un pic peste jumătate și i-a spus:

  • ”Na, du la ticăt-o să vă facă de mâncare.”

Îmi amintesc, ca și azi că am fugit după ea pe uliță, să-i dau mănușile mele, dar ea a refuzat, pentru că mătușa Civă o să o sfădească, dacă le ia.

Era prima dată când am văzut-o pe copilă, dar prima întrebare pe care i-am adresat-o bunicii a fost:

  • „De ce i-ai dat carne, că-i post?”
  • „Pentru că-i post, dragu mami și copila-i orfană după mamă. Postul îl ținem noi, oamenii mari, să ne curățăm de hâd și păcat.”

Apoi, am descoperit că bunica era „mătușă” și „nașă”, pentru mulți copii din sat…, dar cel mai important este că atunci, la 6 ani datorită acelei copile, bunica mi-a spus care-i rostul postului: Să oferi bunătate!

Când am văzut campania Fundației Hope and Homes for Children- “Rostul Postului” prin care dorește să dea rost zilelor de post și provoacă oamenii să țină post negru o zi și să doneze contravaloarea meselor din ziua respectivă copiilor care trăiesc cu mai puțin de cinci lei într-o zi,  m-am bucurat că pot să-i dau și eu un rost acestui post, așa cum m-a învățat bunica mea.

39% din copiii României trăiesc în condiții de sărăcie, dintre care unii cu mai puțin de 5 lei pe zi. Sunt zile în care unii dintre ei nu mănâncă deloc. Asta îi face, de cele mai multe ori, pe părinți să îi lase în grija statului, în orfelinate, unde au de mâncare, dar sunt privați de afecțiune.

Prin campania “Rostul Postului”, Fundația Hope and Homes for Children dorește să dea rost zilelor din Postul Crăciunului. Cu ajutorul susținătorilor care s-au alăturat campaniei, organizația îndeamnă oamenii să țină post negru o zi și să doneze contravaloarea meselor din ziua respectivă copiilor care trăiesc cu bani mai puțini decât costul unei cafele.

 “Postul negru nu are numai o semnificație spirituală foarte importantă, ci chiar și oamenii de știință au dovedit că are efecte benefice pentru sănătate. Vă îndemn ca anul acesta, în Postul Crăciunului, să țineți o zi de post negru. În România există copii care mănâncă de aproximativ 4 lei pe zi și sunt zile când nu au nici acești bani pentru mâncare. Alături de Fundația Hope and Homes for Children România vă îndemn să-i dăm rost acestui post și banii pe care i-am fi cheltuit în ziua aceea pentru mâncare să-i redirecționăm către un copil”, a declarat Amalia Enache, jurnalist PRO TV și Ambasador Hope and Homes for Children.

Cei care doresc să susțină campania pot intra pe site-ul www.rostulpostului.ro, unde pot alege alimentele și felurile de mâncare pe care le-ar fi consumat într-o zi. Acolo, ei își pot alcătui o masă formată din feluri principale, băuturi și deserturi. Sistemul calculează automat valoarea mesei, apoi, după completarea numelui, utilizatorul este direcționat către o pagină securizată în care se efectuează plata online.

Până acum, peste 350 de persoane au ales să susțină campania și au făcut donații de peste 16.855 lei, contravaloarea a aproape 1.200 de feluri de mâncare și băuturi. Campania continuă până în 24 decembrie, Ajunul Crăciunului.

“În jur de 1.600.000 de copii trăiesc în sărăcie în țara noastră și suferă de foame. Împreună cu ei, și părinții lor. În total, avem în jur de 9 milioane de oameni care trăiesc în sărăcie în România, în acest moment. Dintre aceștia, aproximativ 9.000 de copii în fiecare an suferă de malnutriție și peste 100 mor, literalmente, de foame. Din spirit de solidaritate cu ei am decis să pornim această campanie și vă rog și pe voi să țineți post și să donați banii pe care i-ați fi folosit pe mâncare, astăzi sau în zilele următoare, pe site-ul campaniei, rostulpostului.ro. Banii pe care vom reuși să îi strângem vor ajunge către familiile aflate în sărăcie în țara noastră”, a spus Ștefan Dărăbuș, Director Regional, Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children.

Până acum s-au alăturat campaniei și vedete, jurnaliști, personalități publice, dar și oameni obișnuiți care au renunțat la mâncare, în mod virtual, iar unii și real, pentru a-i ajuta pe copiii care trăiesc în condiții de sărăcie. Campania a fost inițiată de Amalia Enache, jurnalist PRO TV, Dragoș Bucurenci, prezentatorul emisiunii ”Supraviețuitorul” de la PRO TV și purtător de cuvânt al Hope and Homes for Children, Ștefan Dărăbuș, director regional pentru Europa Centrală și de Sud al Hope and Homes for Children și Magor Csibi, director de program WWF România, iar lor li s-au alăturat actrița Oana Pellea, Corina Caragea, prezentatoarea Știrilor din Sport de la PRO TV, Vladimir Drăghia, muzicianul Zoli Toth, actorul Marius Manole, antrenoarea Cori Grămescu, Raluca Arvat, prezentatoare Telejurnalului de la TRV2, Alin ”Coiotu” Dincă, solist vocal în trupa Trooper și DJ la Rock FM, Otto Sestak, director național Hope and Homes for Children România, care au provocat, la rândul lor, alte persoane să susțină această inițiativă.

Pe platforma online rostulpostului.ro au fost donate peste 1.200 de feluri de mâncare și băutură și s-au strâns donații în valoare de peste 16.850 de lei.

Anul acesta…am dat rost postului, așa cum m-a învățat bunica mea.

Dă-i și tu rost…