Cum stăteam noi liniștiți și ne vedem de viață, Zbuf, ne-a lovit preaminunatul atac cibernetic. Bine, a lovit firma de hosting, dar noi ne-am pierdut blog-urile, toate e-mail-urile și ne-am găsit într-o situație nouă și afurisită.

Exact situația aia despre care zici: „Mie? Mie nu are cum să mi se întâmple!”

Și are rost să repet pentru a nu știu a câta oară că s-au dus, în cazul meu, 987 de articole din ultimii 6 ani?

DA, cam are.

Pentru că blog-ul, pe lângă faptul că este ceva personal și crește odată cu tine, înseamnă emoții, amintiri, timp, muncă… .

No, bun. Ne-a lovit, ne-am supărat, ne-am scuturat, am recuperat câte ceva și… .

Păi, dacă #BloggeriSuntem…haideți să scriem despre experiența asta. Măcar alții să învețe de la noi, să știe cum să se protejeze de așa ceva sau dacă o pățesc să știe ce este de făcut.

#AșaÎncepe #ZeroDay

În 15 martie 2017, de dimineață m-am trezit să transcriu un interviu despre securitate cibernetică în care Stefan Tănase de la Kaspersky, zice de „n” ori despre importanța backup-ului. Eram foarte încântată de el, dar înregistrând destul de mult, am plecat la birou, urmând să-l finalizez și să-l postez seara. (o să-l public zilele următoare)

Pe la 12:00, am dat un scurt scroll pe Facebook și am văzut postarea Simonei Mocanu în care zice că e posibil să fi rămas fără blog, deoarece sunt probleme cu serverul. A intervenit ceva, dar chiar și așa, m-am gândit că nu știu ce aș face dacă aș rămâne fără blog.

#ZeroData

13:24 am aflat că și eu am acceași problemă, blogul e PA.

În același episod, am aflat și ce aș face dacă aș rămâne fără blog. A fost prima zi, după niște ani, când am lăsat tot, am plecat acasă și am început să recuperez articole. Asta pentru că niște oameni de bine, mi-au scris în comentarii

#CeIDeFăcut:

Varianta 1

  • Cauți pe Google titlurile articolelor și iei din Cache, cu Copy-Paste fiecare articol pe care îl mai găsești. E foarte migălos. Eu am reușit să iau 78 articole.

 

Varianta 2

  • http://archive.org/web/ . De aici iei tot cu Copy-Paste, dar în cazul meu apar articole doar din 2013, până în 2016.

Și cam atât!

#DeȘtiut

Pentru Backup, vă recomand să citiți articolul lui Cristian Florea: Cea mai sigură metodă de backup pentru blogul tău.

Pentru leptop am backup, pentru telefon am, dar pentru blog…efectiv n-am știut că e nevoie/pot să am backup. Las’ că știu acum.

Cât despre hosting… . Cred că oriunde ți-ai lua, există posibilitatea să fii „victima” unui atac. Că-i firmă mică, mare, veche, nouă, din București, Cluj, Timișoara, Constanța ESTE și indirect EȘTI VULNERABIL.

Așadar, fă-ți backup local, să fii sigur că ce e al tău este pus de o parte.

#ÎmpreunăSuntemMaiMulți

Incredibil câți mi-ați scris. Oameni pe care nu-i cunosc, mi-au scris pentru prima dată. Unii  mi-ați dat soluții, alții s-au oferit să ia și ei din cache articole, alții chiar mi-au trimis câteva articole.

Vă mulțumesc! 🙂 

Ce aș face dacă aș rămâne fără blog?

Puteam să trăiesc și fără să știu răspunsul la întrebarea asta, dar acum știu că aș lua-o de la capăt! #reStart

Cu consultanță telefonică 🙂 din partea lui Ionele, care m-a pus pe mine să intru în Rotld, să fac modificările în Nameservers și să-mi pun blogul pe picioare, să modific tema, introduc câteva articole etc.. Apoi, l-a cosmetizat el, a lucrat la chestiile de alea deștepete din spate. Însă, satisfacția că m-a pus pe mine să-l readuc la viață înseamnă super mult. ( Zici că ai făcut psiho mă, nu IT. ) Mersi și #cafea…! 🙂

…și încă ceva!

Tu ți-ai făcut backup-ul, azi?