Cum treci grăbit pe str. Dornei, ridică ochii spre Casa Argintarului Bistrita. Iese-n evidență, că-i în stil renascentist și e fain renovată.

Iar acum, niște detalii musai de știut, despre un loc #MusaiDeVizitat:

• Evident, „Casa argintarului” a aparținut unei bresele de bijutieri.

• Prin anii 1560-1563, casa este remodelată de către arhitectul elvețian Petrus Italus de Lugano, care, tot în aceeași perioadă, se ocupă de arhitectura Bisericii Evanghelice din Bistrița.

• Aproape 200 de ani mai târziu, „Casa argintarului” este afectată de un incendiu puternic, iar în 1939, ea ajunge în pragul demolării. Istoricul Nicolae Iorga îi înțelege valoarea și o salvează.

• După ani, în 2013, „Casa argintarului” este salvată din nou, de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.Președintele CJBN, Emil Radu Moldovan, își propune ca toate casele de cultură să fie în casă nouă, ia fonduri europene și realizează și obiectivul acesta.

Nu știu alții cum sunt, dar unul dintre cele mai interesante lucruri de la „Casa argintarului” mi se pare a fi expoziția de pictură. Tablourile care stau în tăcere pe pereții casei sunt animate de sculpturi care le reproduc și, astfel, nevăzătorii care trec pe aici pot pipăi sculpturile pentru a-și da seama ce se află în tablouri. Este una dintre cele mai frumoase expoziții din țară.Călătoria pe drumul locurilor #Musai_De_Vizitat, continuă!

Tur virtual – https://bit.ly/3krdTpq