Votăm! Adică, pe 11 decembrie mergem și dăm cu ștampila pe cei care ne-au convins că o să facă ceva bun pentru noi, pentru țara asta, pentru viitor. De fapt, îi alegem pe cei care ne reprezintă și vrem să ne reprezinte în Parlament, locul unde se fac legile.

Da, mă interesează ce au promis, dar mai mult mă interesează ce vor face după ce-și câștigă locul în Parlament.

Pe princpiul acesta este și campania Salvați Copiii România care a trimis candidaților la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, peste 13000 de scrisori cu propuneri de îmbunătățire a educației și sănătății copiilor și le cere să-și asume că vor avea în vedere copiii, când vor face legea.

Totul, pentru a descuraja indiferența politică de la o legislatură parlamentară la alta față de sărăcia educațională și carențele grave ale sistemului medical.

Cercetările recente ale organizației Salvați Copiii arată că:

  • mai mult de jumătate dintre copii sunt în risc de sărăcie și excluziune socială (51%), cu consecințe grave pentru viitorul întregii societăți.
  • 282.000  de copii între 7 și 17 ani nu urmează nicio formă de educație,
  • în anul școlar 2014-2015, 34.293 de copii au abandonat ciclul primar ori gimnazial, cu 8.400 mai mulți decât în anul precedent, părăsirea timpurie a școlii înregistrând cele mai mari cifre din Uniunea Europeană.

Astfel, platforma online www.voteazapentrucopii.ro este o cale simplă și directă de informare despre cum înțeleg partidele politice să contribuie, prin politici și măsuri, la educația și sănătatea copiilor, politicienii își asumă că vor avea în vedere copiii.

Oamenii politici nu trebuie să uite, în niciun minut al activității lor, că au obligația morală și constituțională de a respecta un principiu fundamental al unui stat modern – interesul superior al copilului. Aceasta e de fapt busola omului politic responsabil! Celelalte obiective mari, securitatea, politica externă, bunăstarea economică sau promovarea culturală, reprezintă doar căi prin care celor mici li se poate oferi o viață frumoasă, lipsită de riscuri și abuzuri, astfel încât să fie în măsură, când vor deveni adulți, să ducă mai departe în timp povestea României.”- Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv – Salvați Copiii România

Pentru deputații și senatorii care vor compune Parlamentul României, ținând seama de datele statistice din cele două domenii vitale pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, devine de neocolit obligația lor de a asigura creșterea progresivă și predictibilă a bugetelor pentru educație și sănătate, astfel încât, în 2020, să atingem 6% din PIB pentru educație (procent prevăzut de Legea educației naționale încă din 2011, însă niciodată aplicat) și 7% pentru sănătate, media la nivel european în acest domeniu. Ignorarea acestor ținte va conduce în mod cert la agravarea situației actuale și menținerea a mai mult de jumătate dintre copii în același dezastru educațional și medical.

Pentru informarea alegătorilor și pentru ca, în acest an, competitorii electorali să nu se poată eschiva din a defini soluții la problemele structurale cu care se confruntă copilul în România, specialiștii Organizației Salvați Copiii România au analizat, din perspectiva drepturilor copilului în ceea ce privește educația și sănătatea, programele politice a cinci partide cotate cu șanse  de a obține mandate în Parlamentul României:

  • Partidul Național Liberal,
  • Uniunea Salvați România,
  • Partidul Social Democrat,
  • Alianța Liberalilor și
  • Democraților și Partidul Mișcarea Populară.

Aici, lista cu toți politicienii care vor primi scrisori din partea Salvați Copiii.

”Fiecare scrisoare semnată este importantă pentru noi. Pentru că efortul nostru acesta este, să constituim o platformă în care oamenii, adică beneficiarii reali ai politicilor privind copilul, să se implice. De aceea, după alegeri, Salvați Copiii va reaminti viitorului Parlament cererile transmise de cei care i-au votat și va monitoriza importanța pe care politicienii o acordă celor două componente majore, educația și sănătatea, în activitatea lor legislativă.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Așa că, intră și tu pe www.voteazapentrucopii.ro să:

  • te informezi despre cum înțeleg partidele politice să contribuie, prin politici și măsuri, la educația și sănătatea copiilor și
  • cere partidelor să asigure copiilor dreptul la educație și sănătate!

Și tu te poți implica în această campanie!

Votul tău, Viitorul tău!